Nema zastare: Guciću sude u odsutnosti za ratno profiterstvo u Makarskoj

Screenshot: HRT

JOSIPU GUCIĆU u Splitu će suditi u odsutnosti za pretvorbeni kriminal počinjen u makarskim tvrtkama Primorje, Amfora i Mornar početkom 90-ih.

Već je godinama u bijegu, a optužnica je pravomoćna ima dvije i pol godine. Suđenje je trebalo započeti, no kako se konstatiralo da nema Gucića, raspisana je tjeralica.

Slučaj je prije 15 godina prijavila poznata makarska zviždačica Maja Mileta. Osam godina potrajala je istraga, još je dvije bilo potrebno da se odluči o prigovorima na optužnicu. 

Ratnim profiterstvom protiv zastare

Državno odvjetništvo dopunilo je optužnicu navodom kako su kaznena djela počinjena tijekom 1993. i 1994. godine, dakle, za vrijeme rata. Gucića i njegovog direktora Blagu Begića terete tako i za ratno profiterstvo, što znači da nema zastare, koja je postala sasvim izgledna s obzirom na veliki vremenski odmak.

Gucića i njegove direktore terete da su raznim makinacijama protuzakonito oštetili tvrtke i male dioničare Primorja koji uskoro očekuju da sud donese odluku o obeštećenju. U pitanju je čak 20 milijuna eura.

Begić je nedavno oslobođen na suđenju za prevaru podizvođača radova na stambenom objektu Agava u Makarskoj.

Splitski slučaj samo je jedan u nizu predmeta koje protiv jednog od najpoznatijih hrvatskih tajkuna iz 90-ih vodi Državno odvjetništvo. Gucić je već osuđen na četiri godine zbog malverzacija u Rijeci te na dvije godine zbog podmićivanja sudskog vještaka.

Pročitajte više