Nema života za mlade u Gazi, pod kišom metaka bježe u Izrael u potrazi za poslom

Ilustracija: FAH

NA POZNATOJ "slabijoj točki" granice između Izraela i Gaze mnogi mladi stavljaju život na kocku i riskiraju bježeći prema slobodi. Već jedan korak na tom nešto manje od kilometra velikom području može značiti smrt za one koji se usude bježati prema Izraelu, piše Independent.

Jedan od onih koji je odlučio pobjeći iz Gaze je i 22-godišnji Anwar al-Zawaraa. Znao je da može poginuti, no strah nije osjećao, brinulo ga je jedino to što se nije pomolio prije odlaska.

Izrael je za njega bio cilj, mjesto gdje može zaraditi dovoljno novca da se oženi i da dospije do neovisnosti koju toliko želi gotovo dva milijuna stanovnika Gaze, od kojih su mnogi mlađi od 30 godina.

U Gazi je nezaposlenost mladih 60%

Svjetska banka procjenjuje da je nezaposlenost u toj enklavi najveća na svijetu, otprilike 43 posto. Ono što još više zabrinjava jest stopa nezaposlenosti među mladima, koja je narasla do 60 posto do kraja prošle godine, kao posljedica posljednje rata između Izraela i vladajućih u Gazi, militantne skupine Hamas.

Obitelj mladog Anwaea živi u predgrađu Maghazi u istočnoj Gazi, gdje uzgajaju vlastito voće i povrće. Područje ograničenog kretanja koje odvaja Gazu od Izraela je na kraju šljunčane ceste.


Tijekom sva tri konflikta između Izraela i Gaze ova je obitelj morala napustiti svoj dom i potražiti sklonište. Tijekom prošlogodišnjih sukoba morali su se skrivati 50 dana. U jednom trenutku Anwar je rekao da ide u berbu maslina, no nije se vratio. Obitelj nije znala što je s njim dok ih nije posjetila unutarnja kontrola i izvijestila ih da je uhićen u pokušaju prelaska ograde, odnosno u pokušaju bijega.

Riskiraju živote u potrazi za boljim prilikama

Mladić je smješten u zatvor u izraelskom gradu Ashkelon, gradu koji je često bio meta raketa iz Gaze, i tako je ostao sedam mjeseci i deset dana. Obitelji je za to vrijeme dopušteno da posjeti Amwara.

Stanovnici Gaze u velikoj mjeri pokušavaju prijeći granicu i u Izraelu potražiti posao i šansu za dostojan život. Izrael je podignuo ekonomsku blokadu Gaze još u 2007. godini, kada je Hamas došao na vlast. Upravo zbog toga put Palestinaca iz Gaze jako je ograničen.

"Horizonti za mlade ljude u Gazi nikada nisu bili toliko ograničeni koliko su to sada. Više od polovice mladih u Gazi ne može pronaći posao. Oni kojima to uspijeva zarađuju manje od minimalca. Blokiranjem kretanja ljudi i dobara Izrael smanjuje horizonte mladima u Gazi", rekao je suosnivač organizacije za ljudska prava Gisha, Sari Bashi.


Očaj je jači od straha od smrti

Upravo je to razlog zbog kojeg Amwar riskira život prelazeći granicu. Mjesto gdje je s prijateljem pokušao prijeći nalazi se oko pola sata od njegovog doma u Maghaziju.

"Hodali smo do ograde, nije me bilo strah. Kada je moj priajtelj pokušao prijeći ogradu, dotaknuto ju je i Izraelci su znali da smo tamo. Ograda je bila električna. Skočili smo preko nje i počeli hodati. Kada je počela pucnjava potrčali smo. Prvo su pucali u zrak, a zatim su meci počeli juriti prema nama. Dok se to događalo bio sam svjestan da mogu biti ubijen, no nastavio sam trčati", ispričao je Amwar.

Nakon nekog vremena tri vozila okružila su mladića i njegovog prijatelja. Strah i dalje nije osjećao, očaj je bio jači od njega.

Jedino ukidanje ekonomske blokade pomoglo bi stanovnicima Gaze

"Ugurali su nas u Jeep u odveli u vojnu bazu gdje su nas ispitivali dva ili tri sata. Pitali su nas jesmo li tu kako bismo izvršili teroristički čin, no rekli smo im kako samo želimo raditi u Izraelu", kazao je.

Nada da će se uspjeti zaposliti u Izraelu i dalje tinja u njemu, no svi su svjesni kako bi pritom pomoglo jedino otpuštanje ekonomske blokade koju je uveo Izrael. Za mlade u Gazi dotad gotovo da nema života.

Pročitajte više