"Nepravedno je da za isti prekršaj istu kaznu plaćaju Kerum, Todorić, Tedeschi i radnik sa 1.800 kuna"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABORSKI zastupnici danas su se bavili izmjenama Prekršajnog zakona koje bi, očekuju vladajući, trebale rasteretiti sudove, te povećati stupanj naplate izrečenih novčanih kazni. Izmjene su podržali svi saborski klubovi.

Do učinkovitije naplate kazni, vladajući kane doći putem popusta. Onaj koji prekršajnu kaznu plati na licu mjesta, proći će tako dvostruko jeftinije, a ako, pak, u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, oprašta mu se ostatak iznosa. Kao razloge za donošenje zakona, ministar pravosuđa Orsat Miljenić je naveo i velik porast broja prekršajnih predmeta pa tako na hrvatske sudove dolazi tri puta više prekršaja nego na europske. "Prosjek zemalja koje su članice Vijeća Europa je oko 2.300 prekršaja na 100.000 stanovnika. Toliki je priljev na sudove, a kod nas je preko 7.000", rekao je Miljenić.

Laburist Branko Vukšić smatra da bi trebalo razmisliti i o uvođenju imovinskog cenzusa. "Nepravedno je da za isti prekršaj, istu kaznu plaćaju i Željko Kerum i Ivica Todorić i Emil Tedeschi i radnik s 1.800 kuna", kazao je Vukšić. "Na razini države, u ovom trenutku nemamo mogućnosti za to, međutim, to je budućnost", odgovorio je ministar Miljenić.

HDZ-ove zastupnike brinu pak popusti pri plaćanju kazni koji građane stavljaju u neravnopravan položaj, odnosno, idu na ruku bogatijima, tvrdi Ana Lovrin. "Ta gospoda koja imaju novca će vjerojatno imati "keša" kod sebe i platit će 50 posto. A taj radnik vjerojatno neće imati u džepu taj novac i u konačnici će platiti daleko više", upozorila je Lovrin.

Dodajmo, da je Vlada odustala od ideje da se osobama koje se nađu u registru izrečenih, a nenaplaćenih prekršajnih kazni uskrati sudjelovanje u javnim natječajima dobivanje koncesija, te osnivanje i registracija tvrtki i obrta. Inače, zastupnici su danas formalno potvrdili odluku o povlačenju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni, iako su se oni u ponedjeljak već vratili u Hrvatsku.

Pročitajte više