Neredi u Makedoniji zbog pokolja pet osoba: U blizini Skopja kamenovane kuće Albanaca

KOD UMJETNOG jezera u blizini Skopja sinoć su pronađena tijela pet ubijenih muškaraca. Dan nakon brutalnih ubojstava u Makedoniji je zavladalo pravo opsadno stanje. U blizini Skopja, gdje su pronađena tijela, buknuli su neredi, a prema izvještajima policije, kamenovane su kuće Albanaca. Navodno je zapaljeno i nekoliko vozila. Zbog potencijalnih nereda u Radiševo su poslani i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije.

Makedonski portal Plus Info piše da su pored tijela bili vidljivi tragovi krvi, ali i čahure iz vatrenog oružja. Četvorica ubijenih su imala 20, a peti 40 godina. Policija još nije objavila identitet mladića iz Butela, a pretpostavlja se da su makedonske nacionalnosti. "Čuo sam pucnjeve, 7 do 9 pucnjeva", kazao je jedan od ribiča koje se jučer oko 19 sati zatekao blizu mjesta gdje su ubijeni mladići i 40-godišnji muškarac. 

Mladiće postrojili prije ubojstva

Ljudi koji žive blizu skopske obilaznice iz sela Creševo su rekli da su tijela pronađena kod umjetnog jezera. Pretpostavlja se da su muškarci jučer popodne bili na pecanju. Njihova tijela su sinoć oko 22,30 sati pronašli lokalni ribiči, piše Utrinski Vjesnik. Makedonski mediji pišu da su mladići bili "postrojeni prije su ubijeni" što upućuje da se radi o likvidaciji. Brat jednog od ubijenih je kazao su su mu neslužbeno rekli da su mladići poznavali ubojicu. BIRN piše da mještani sumnjaju da su makedonske mladiće ubili Albanci što bi moglo dovesti do novog sukoba.

Policija i istražni sudac još uvijek obavljaju očevid. Glasnogovornik makedonskog ministarstva unutarnjih poslova Borce Pesevski je kazao da su tijela pet muškaraca po nalogu suca prebačena na obdukciju.

Muškarca ubili jer je vidio zločin

Utrinski Vjesnik piše da je među petoricom ubijenih bio i 40-godišnji Verga Stefkovski koji je pecao na jezeru. Pretpostavlja se da Stefkovski nije poznavao četvoricu ubijenih mladića te je ubijen kao svjedok njihovog smaknuća. Tijelo Stefkovskog je pronađeno dalje od njihovih tijela pa se pretpostavlja da je ubijen, jer je vidio ubojstvo.

PlusInfo piše da su ubijeni mladići Philip Slavkovski, Alexander Nakjevski, Cvetancho Acevski i Kire Trickovska. "Alexander je bio mirno, kulturno dijete. Nije prošao dan, a da vas nije pozdravio na ulici", kazala je jedna od susjeda ubijenog te dodala kako je mladić u svibnju trebao maturirati.

Pročitajte više