"Neshvatljivo je da Orešaru još uvijek nije pala vlas s glave": Udružili se sindikati Uzora, Montera i Jadrankamena

Screenshot: HRT

UDRUŽILI su se sindikati Uzora, Montera i Jadrankamena. Sve tri tvrtke dijele zajedničkog vlasnika, poslovnu grupaciju Brune Orešara pa je stoga potpisivanje sporazuma o zajedničkom sindikalnom djelovanju ovih tvrtki bio neizbježan slijed događaja.

"Meni je neshvatljivo da jednom čovjeku koji je dužan milijardu i pol kuna državnom proračunu, još uvijek nije pala vlas s glave. Meni je to naprosto neshvatljivo. Ovako rascjepkani mislim da ništa ne možemo napraviti. Ovo je jedan od tih malih koračića prema okrupnjavanju te sindikalne scene", rekao je sindikalni povjerenik Tonči Drpić. Ove tri tvrtke u najbolje vrijeme okupljale su oko tri tisuće zaposlenika od kojih je sada većina na Zavodu za zapošljavanje.

Upravo zbog toga, ali i zbog nezakonitog izvlačenja novca iz ovih tvrtki ujedinjeni sindikalni predstavnici spremaju zajedničku kaznenu prijavu protiv Orešara. "Gospodin Bruno Orešar će morati opravdati svoje ponašanje i ponašanje njegovih jataka i prijatelja koji su skupa s njim izvlačili nekretnine, novac i sada uz pomoć Trgovačkog suda to sve pokušavaju zataškati", ističe sindikalna predstavnica Uzora Ljiljana Šućur, koja dodaje kako radnice ove tvrtke još nisu završile borbu za svoja radna mjesta, iako je tvrtka već gotovo godinu dana u stečaju.

Ništa bolja situacija nije ni u tvrtki Monter Split, rekla nam je sindikalna predstavnica Marijana Kolak. "Mislim da ne može biti ništa gore od ovog što je sada, a to znači da smo mi formalno u stečaju. Kod nas je stečaj jednako likvidacija, koliko god mi o tome šutjeli. Mi smo svjesni toga, nećemo se dati. Ono što je najvažnije, pokušali bi i htjeli bi raditi, to je prvo, a naravno i naplatiti naša potraživanja, pa ćemo vidjeti", poručuje Kolak.

Tonči Drpić na kraju dodaje kako je ujedinjavanje sindikata jedini mogući način ostvarivanja radničkih prava. Upravo zato će se Nezavisni sindikat Jadrankamena za nekoliko dana ponovno vratiti u okrilje Hrvatske udruge sindikata.

Pročitajte više