Nesposobni SDP i Milanovića podržava sve manje birača, ni HDZ nije ništa bolji, a pada i potpora Josipoviću

Foto: Hina

PODACI posljednjeg istraživanja Crobarometar, koje za Novu TV provodi Ipsos Puls, poražavajući su za vladajuće! Milanovićevu Vladu ne podržava čak 72 posto birača, što je najgori rezultat u ovom mandatu. 18 posto birača misli da će se vladajuća koalicija raspasti prije kraja mandata.

Izjednačenost SDP-a i HDZ-a dokaz da su biračima isti

Nakon što je mjesecima imao podršku veću od HDZ-a, SDP je sad izjednačen s HDZ-om. Da su danas izbori, za SDP bi glasalo 20,3 posto birača, a za HDZ 20,4 posto birača.

SDP je proteklih mjeseci izgubio podršku oko 6 posto birača, dok HDZ mjesecima stagnira. Zadnji put su bili izjednačeni 2011. godine, kad je HDZ bio na vlasti, a SDP u oporbi.

Izjednačenost SDP-a i HDZ-a jedan je od dokaza da su biračima isti pa se "između dva zla" samo trude izabrati manje.

Rejting pao i Josipoviću

Rejting je pao i Milanoviću koji trenutno ima potporu 28 posto birača, ali je i dalje daleko nepopularniji Karamarko kojeg podržava 18 posto birača.

Potpora je pala i predsjedniku Josipoviću koji ima podršku 78 posto birača. Pozitivan dojam o njemu trenutno imamo 62 posto birača, a negativno mišljenje o predsjedniku ima 30 posto birača, što je također jedan od lošijih rezultata u mandatu.

Jedina kojoj se među političarima popravio rejting je bivša SDP-ovka Mirela Holy.

Među SDP-ovim biračima svi popularniji od Milanovića

Milanovića podržava 71 posto SDP-ovih birača, a u najnovijem istraživanju ga je nadmašila čak i bivša SDP-ovka Mirela Holy koju podržava 73 posto SDP-ovih birača. Jednak broj SDP-ovih birača podupire i Vesnu Pusić, dok predsjednika sabora Josipa Leku podupire 80 posto SDP-ovih birača. Među SDP-ovcima vječito popularni predsjednik Ivo Josipović bilježi potporu 90 posto SDP-ovih birača.

Mirela Holy na putu prema vrhu

Dok vladajući gube podršku birača, a oporbeni HDZ ne daje biračima nikakvu motivaciju niti nadu da bi pod njihovom vlašću situacija bila išta bolja, Mirela Holy, predsjednica nove stranke ORaH i nekadašnja SDP-ovka, polako grabi prema vrhu i bilježi sve veću podršku birača koji je smatraju "osvježenjem" na političkoj sceni.

Dok su Laburisti i dalje treći, s podrškom 8,7 posto birača, ORaH Mirele Holy popeo se na četvrto mjesto i ima podršku 7,5 posto birača. Istovremeno, HNS na čelu s Vesnom Pusić tone sve dublje i trenutno ima podršku svega 2,3 posto birača.

SDP-u kriva kriza, a ne njihovo loše upravljanje državom i niz afera

SDP-ovci za loš rejting krive krizu i krivnju svaljuju na "stranku koja je vladala prije njih i opljačkala državu" - HDZ. Istovremeno, čak ni pad SDP-a ovakav HDZ ne uspijeva iskoristiti za rast popularnosti među biračima. Hrvatima je dosta i jednih, i drugih.

Pročitajte više