Nesreća u Zagorju: Dva radnika preminula od trovanja plinom, dvojica ozlijeđenih izvan životne opasnosti

PREMA novim podacima, uz dvije smrtno stradale osobe, dvije su osobe ozlijeđene u nesreći koja se dogodila u Hrvatskom Zagorju na izvorištu Kostel između Pregrade i Huma na Sutli. Kako doznaje Index, dvoje radnika Humkoma navodno je preminulo zbg udisanja klora.

Kako je policijski očevid još u tijeku, pouzdanijih informacija nema, no neslužbeno se doznaje, da su radnici obavljali redovitu kontrolu dezinfekcijskih sredstava na izvorištu vode kojom se opskrbljuju Pregrada i Hum na Sutli. Da bi mogla biti riječ o udisanju otrovnog plina, može se zaključiti po tome, što su dvojica pacijenata u Opću bolnicu Zabok dovezena, zbog problema s disanjem koji je saniran još putem do bolnice. Slučaj je preuzelo državno odvjetništvo iz Zagreba.

Hospitalizirani radnici izvan životne opasnosti

Dvojica muškaraca koji su jutros dopremljeni u Opću bolnicu Zabok prebačeni su na Odjel intenzivne njege KBC Sestara Milosrdnica. Pacijenti su izvan životne opasnosti, potvrdio je dežurni liječnik Zvonimir Mirić.

"Mi smo konzultirali Centar za trovanje i oni su rekli, po nalazima i funkcijama, da se njima ne čini da se radi o parama klora pa je moguće da se radi samo o trovanju ugljičnim monoksidom. Pacijenti su dobro, a naknadno će se možda utvrditi pravi uzrok", rekao je Mirić. On je istaknuo kako je stanje pacijenata sada dobro.

"Dva su ozlijeđena dovedena u našu Hitnu službu. Stariji muškarac je bio u težem stanju, oba su primili terapiju i izvan su životne opasnosti. Trenutno su zbrinuti na našem intenzivnom odjelu, a pod dogovoru ćemo ih uputiti u kliničku bolnicu Sestre Milosrdnice radi daljnjeg liječenja", istaknuo je Mirić.

Tvornica Humkom opskrbljuje pitkom vodom i plinom stanovnike Općine Hum na Sutli, te opskrbljuje plinom stanovnika Grada Pregrade i Općine. Kontaktirali smo tvornicu, no rečeno nam je kako nema nikoga tko će razgovarati s medijima.

Iz Zagreba poslali u pomoć akcidentno vozilo

Kako su izvijestili iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na traženje Policijske uprave krapinsko-zagorske a u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba poslala je akcidentno vozilo (vozilo za rad s opasnim tvarima) s tri vatrogasca i zapovjedno vozilo s jednim vatrogascem u Pregradu na vodocrpilište Kostel.

Akcidentno vozilo služi za utvrđivanje koncentracije pilnova u zraku te će u ovom slučaju pomoći PU krapinsko-zagorskoj u očevidu koji se provodi zbog nesreće u tvornici Humkom d.o.o. u kojoj su poginule dvije osobe.

MORH: Naši vojnici na Golanskoj visoravni nisu ugroženi


Nakon što su na prostor Golanske visoravni upale snage odane predsjedniku Al Assadu, iz Ministarstva obrane su izvijestili o stanju naših vojnika koji su tamo u mirovnoj misiji. Glasnogovornik Mislav Šimatović ističe kako nitko nije ugrožen.

"Njih oko 90 su sigurni, obavljaju svoje redovite zadaće sukladno mandatu misije UN-a, a to je prvenstveno nadzor područja razdvajanja između Izraela i Sirije. Od naših pripadnika tamo nitko nije ugrožen niti je bilo ikakvih incidenata", rekao je Šimatović.



Pročitajte više