Nezapamćena suša: Za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije proglašena elementarna nepogoda


ZBOG velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama i višegodišnjim nasadima, nastalih kao posljedica smanjene količine padavina odnosno suše, župan Božo Galić, proglasio je elementarnu nepogodu za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije.


Kako stoji u službenoj odluci uspoređujući podatke Radarskog centra Gradište koji radi u sastavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb  za prvih sedam mjeseci u 2012. godini s 20-godišnjim prosjekom vidljivo je da je palo značajno manje kiše nego što je prosjek za taj period.

Osim nedostatka padavina razlog za umanjenje prinosa i proglašenje elementarne nepogode je i loš raspored padavina tijekom vegetacije tako da su izostale u periodu kada su bile najpotrebnije za cvatnju i nalijevanje zrna i ploda.

Poljoprivrednici i drugi oštećeni koji su pretrpjeli štete na poljoprivrednim kulturama i višegodišnjim nasadima moraju prijaviti štete u roku od 8 dana od proglašenja nepogode općinskim odnosno gradskim Povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Pročitajte više