Nezapamćeno nevrijeme u Hrvatskoj: Jedna poginula osoba, više ozlijeđenih, među njima i djeca!

Foto: Čitatelji Indexa (Amanda Bačić, Erik Paladin, Ivan N., Robert V., Danijel V., Ante J., Siniša V.), Patrik Maček, Matija Topolovec, Nel Pavletić / Pixsell

VELIKO nevrijeme pogodilo je i Rijeku i riječku okolicu. Zbog jake bure i nevremena koje je zahvatilo šire riječko područje, preporuka županijskog upravnog odjela svim ravnateljima škola je da popodnevnu nastavu otkažu, kaže župan Zlatko Komadina. Centar za hitnu medicinu riječkog KBC-a zaprimio je prijepodne više osoba koje su uslijed udara orkanske bure teže ozlijeđene, a među njima i dvojicu građevinskih radnika koji su pri padu sa skele zadobili teške i po život opasne ozljede. Riječ je o radnicima krčke građevinske tvrtke GP Krk, koji su stradali na gradilištu u riječkom naselju Marčeljeva draga te su im životi ugroženi.

> Kaos i u Zagrebu: Urušila se zgrada u Paromlinskoj, odletio krov sa škole, srušena stabla ometaju promet!


U riječkoj bolnici upozoravaju kako zbog bure funkcioniraju u otežanim uvjetima, a iz Županijskog zavoda za hitnu medicinu također kažu kako je tijekom nevremena ozlijeđeno više osoba, među njima i djeca.

Na području Rijeke ozlijeđeno je najmanje 41 osoba. Od toga je 13 osoba zadobilo teže ozljede. Među ozlijeđenima su i troje djece iz Opatije, koje je udarila odlomljena grana od stabla. Liječnici se i dalje bore za život dvoje radnika koje je bura srušila sa skele visoke oko osam metara.

Doznaje se kako je u Opatiji odlomljena grana ozlijedila troje školskih učenika, koji su zadobili ozljede kuka, kičme i glave, a životi im nisu ugroženi. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina preporučio je ravnateljima škola koje trpe najjače udare bure da odgode nastavu, a na Sveučilišnom kampusu na Trsatu nastava jutros nije ni počela.

Jedno dijete u Rijeci ima prijelom noge, a više osoba je pri padu na tlo zadobilo ozljede glave ili kuka, naveli su iz Zavoda za hitnu medicinu.

Samo hitni slučajevi

Riječki KBC otkazao je sve pacijente koji su za danas imali naručene preglede, obavljali su se samo hitni slučajevi, a u osnovnim i srednjim školama te na sveučilišnom kampusu, nije bilo popodnevne nastave, kao ni pogreba na gradskim grobljima.

"Nema potrebe da se djeca izlažu problemu, a imamo problema već na tri škole, jedna u Jelenji u Dražicama, gdje su problemi s krovom, u Dobrinju i u Industrijskoj školi u Rijeci, gdje padaju crijepovi s krova pa smo djecu poslali doma", kaže župan Komadina.

"Elementarna nepogoda ima pravila kako se proglašava. Postotak štete u određenom gradu ili općini mora biti veći od 20 posto izvornih prihoda njihovog proračuna. Osobno mislim da to neće biti toliko", kazao je Komadina, koji ne isključuje mogućnost proglašenja elementarne nepogode, ali nada se da do toga neće doći.

HGSS tek očekuje dojave

HGSS Gospić je intervenirala na Zavižanu gdje je drvo zapriječilo put na šumskoj cesti. U tijeku je i potraga na području Splita (Brštanovo) za osobom koja se nije vratila kući, moguće zbog nevremena.


Iz HGSS-a su nam javili kako tijekom noći očekuju još poneku dojavu jer im se uglavnom javlja tek kada se netko ne vrati kući, a boravio je ili se uputio negdje izvan naselja i javnih prometnica.

Tijekom noći nestalo struje

Problemi su u Rijeci počeli u noći s nedjelje na ponedjeljak, kada je dio kućanstava ostao i bez električne energije, a najviše je problema bilo tijekom jutarnjih sati, kada su se na ulice i automobile rušila stabla, letjeli su dijelovi krovova i fasada, a promet je bio - u kolapsu.

Preporuka je svih službi da oni koji ne moraju, ne izlaze iz kuća i stanova.

Klinički bolnički centar Rijeka danas funkcionira u otežanim uvjetima. Javljaju kako su na njihovim objektima zabilježene materijalne štete koje se još uvijek saniraju.  Također, naglašavaju kako je današnji nehitni operacijski program u glavnoj zgradi lokaliteta Rijeka - otkazan radi tehničkih problema.

Iz KBC-a kažu kako su pristupi Centrima za hitnu medicinu Sušak, Rijeka i Kantrida osigurani, te se pacijenti zbrinjavaju prema prioritetu. Mole, ako nije nužno, da se do smirivanja vremena, ne dolazi na naručene preglede. Ipak, svi koji dođu, bit će obrađeni uz vjerojatno minimalna kašnjenja redovitih programa. Pacijenti koji se zbog nevremena ne pojave u naručenim terminima, bit će naručeni u najkraće moguće vrijeme.

Jaka bura sve do ponoći


Smirivanje vremena očekuje se sutra poslijepodne, kako nam je rekla dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Mazzocco Drvar.

"Sve do ponoći valja računati na jaku i olujnu buru, koja će imati mjestimice orkanske udare, a tek sutra će se ona ozbiljnije smirivati. Sutra krajem dana već se može očekivati potpuno smirivanje situacije".

Na Kvarneru bi tako sutra trebalo biti sunčano, dok će u Gorskom kotaru, gdje je pao prvi ovosezonski snijeg, biti još oborina, a temperature zraka bit će slične današnjima.

Karlovac očekuje vodeni val

Do pet sati ujutro do Karlovca će, po službenoj procjeni Hrvatskih voda, doći veliki vodeni val, tako da se očekuje da će vodostaj Kupe porasti 726 centimetara, sa 693 centimetara, koliko je izmjereno u 20 sati.

Kad je vodostaj iznad 700 centimetara, nastupaju redovne mjere obrane od poplave.

Za sada vode na cestama nema, osim na lokalnoj cesti u Priselcima gdje se iz korita izlila Dobra. Građani u karlovačkim naseljima Mekušje, Husje i Drežnik upozoreni su na predstojeće plavljenje prometnica na uobičajenim mjestima.

Vrhunac vala očekuje se između četiri i šest sati, ali se to ne može precizno tvrditi jer su i Korana i Kupa zbog obilnih kiša velike pa bi se nadolazeći val mogao pretvoriti u sporiji tzv. produženi val, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.


"To je visoki vodostaj, ali nam je u posljednje vrijeme postao čest. Posljednji velik vodostaj s poplavama bio je i veći od očekivanog, u siječnju 2013. godine. Razlog je u hidrometeorološkim ispadima koji se u posljednje vrijeme događaju u kraćim razmacima nego što je to bilo ranijih godina", kazala je Željeznjak.

Što se poduzetih mjera tiče interveniralo se tamo gdje se moglo. Zatvoreni su otvori u protupoplavnim zidovima, a spremne su i vreće u skladištu Pomoćnog centra obrane od poplave Hrvatskih voda. Za sada su vreće isporučene samo u Slunj zbog izlijevanja Slunjčice i u Volavje kod Jastrebarskog, zbog izlijevanja potoka Volavčića. Na području Jastrebarskog vatrogasci su tijekom dana zbog visokih voda imali čak 60 intervencija.

Građani se u slučaju potrebe danonoćno mogu obratiti Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje na telefonski broj 112.

DHMZ: vjetar će sutra poslijepodne oslabiti

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) sutra za Hrvatsku prognozira većinom oblačno, na Jadranu mjestimice uz kraća sunčana razdoblja, najviše sunca u Istri i Kvarneru, te i dalje vjetrovito, ali će vjetar poslijepodne oslabiti.


Povremeno će još biti kiše, i to uglavnom u prvom dijelu dana na južnom Jadranu, u Posavini i dijelu Gorskoga kotara i Like. I dalje vrlo vjetrovito, ujutro u unutrašnjosti još uvijek umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s jakim udarima, poslijepodne će slabiti.

Na Jadranu umjerena i jaka bura, pod Velebitom prijepodne još olujna s orkanskim udarima. Temperatura u gorskim krajevima od 1 do 4, drugdje u unutrašnjosti od 5 do 10, na Jadranu od 10 do 15 stupnjeva Celzijevih, navodi DHMZ u prognozi za Hrvatsku za 12. studenoga.

DHMZ sutra za Zagreba i okolicu prognozira oblačno uz mogućnost za još malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana. Sjeverni vjetar u početku još uvijek umjeren s jakim udarima, poslijepodne u postupnom slabljenju. Temperatura zraka u Zagrebu bit će između 4 i 7 stupnjeva, navodi DHMZ.

Prema podacima iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, oštećeno je dosta automobila i prozora, a ima i oštećenih krovova.  Građanima se preporuča da se po gradu ne kreću bez nužne potrebe, da ne otvaraju prozore te da strpljivo čekaju dolazak vatrogasaca.

Smirivanje vremena očekuje se sutra poslijepodne, kako nam je rekla dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Mazzocco Drvar.


"Sve do ponoći valja računati na jaku i olujnu buru, koja će imati mjestimice orkanske udare, a tek sutra će se ona ozbiljnije smirivati. Sutra krajem dana već se može očekivati potpuno smirivanje situacije".

Na Kvarneru bi tako sutra trebalo biti sunčano, dok će u Gorskom kotaru, gdje je pao prvi ovosezonski snijeg, biti još oborina, a temperature zraka bit će slične današnjima.

Novi Marof: pod stablom poginuo 46-godišnjak

Olujni vjetar prijepodne je na farmi kraj Novog Marofa srušio stablo na 46-godišnjeg muškarca, koji je od teških ozljeda umro na mjestu nesreće, izvijestila je varaždinska policija.

U policiji kažu kako se nesreća dogodila na farmi "Krofak" u mjestu Mirkovec Breznički. Stradalog 46-godišnjaka stablo je poklopilo dok je pomagao vatrogascima.

Snažna bura čupala stabla

Jak vjetar u Zadru je već tijekom noći počeo čupati stabla. U više navrata su morali intervenirati vatrogasci i komunalni djelatnici, koji su stabla uklanjali s ceste. Srećom, nitko nije ozlijeđen. No, zato je stradao automobil Peugeot 206, kojeg je jedno iščupano stablo u potpunosti smrskalo. Još nekoliko automobila je pretrpjelo manju štetu.

Slično je bilo i u Opatiji, gdje je bura čupala stabla u parku Angiolina. Oštećen je dio spomenika posvećenog poznatim osobama koje su boravile u Opatiji.

DHMZ: Na Krčkom mostu jutros rekordni udari bure

Orkanska bura od sinoć puše na širem riječkom području, pa su vatrogasci tijekom noći i jutros zbog srušenih stabala, stupova i drugih intervencija na teren izlazili više desetaka puta.

Na Krčkom mostu jutros u 7,58 sati zabilježen je rekordni udar bure od čak 221,8 kilometara na sat, potvrđeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).


Jutrošnji udar orkanske bure premašio je dosadašnji zabilježeni rekord na tom mostu od 220,7 kilometara na sat, koliko je zabilježeno 4. veljače prošle godine.

Najjača ikad izmjerena bura u Hrvatskoj bila je ona na Masleničkom mostu u noći s 21. na 22. prosinca 1998. U toj tzv. božićnoj buri udari su iznosili 248,4 kilometra na sat.

U DHMZ-u očekuju kako će snaga jutrošnjih udara bure tijekom dana biti i premašena.

Najjaču buru i dalje očekuju na Krčkom mostu, no olujni se udari, ne tako jaki, mogu očekivati i pod južnim Velebitom, na Masleničkom i Paškom mostu te na sjevernom Jadranu.

Sjeverac će se dijelom u unutrašnjosti smiriti tijekom poslijepodneva, no do njegovog potpunog smirivanja neće doći prije drugog dijela utorka.

Na moru će, najavljuju iz DHMZ-a, cijeli dan puhati bura koja će se početi smirivati tek djelomično sutra prije podne.

> Ovdje možete uživo gledati kako udara bura na Zrću!

Crveni alarm!

Poplave i u Podravini te na križevačkom području

Obilne kiše uzrokovale su i poplave u Podravini, ali i u prigorskom dijelu Koprivničko-križevačke županije.

Od načelnika područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskog centra 112 u Koprivnici Ivice Kramarića doznajemo da su sve raspoložive ekipe na terenu.


Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja u Koprivnici, Križevcima, županiji ali i u općinama Hlebine i Molve. Trenutno je najkritičnije u koprivničkom prigradskom naselju Reka, gdje je za sav promet zatvorena državna prometnica Koprivnica - Križevci, no Kramarić ističe i novu kritičnu točku.

"Najveći problem imamo u Reki i to od dijela potoka kraj crkve do mosta koji spaja Starigrad i Reku. Imamo veliki dotok u gornjem dijelu a nismo u mogućnosti da ta voda prođe što brže kroz taj dio".A nizvodno, prema Hlebinama i Molvama jedina su šansa zečji nasipi na čijem se postavljanju radi, kaže Kramarić.

"To je onaj dio, most u Hlebinama prema Molvama. Do mosta je riješeno sve ali poslije mosta postoji šansa da velika količina vode koja se izlijeva - već se sada izlijeva s desne strane prema Novigradu odnosno prema Delovima u onu šumu, ali je problem lijeva strana, a to je selo, naselje ili općina Hlebine", ističe Kramarić.

Kritično je i na križevačkom području. Sanira se područje oko potoka Jarčani čija voda prijeti okolnim kućama, a uz Glogovnicu, gdje se voda vraća, također je jedino rješenje postavljanje zečjih nasipa, na čemu rade tamošnja dobrovoljna vatrogasna društva.

Izvanredne mjere za obranu od poplave u Varaždinskoj županiji


U kasnim poslijepodnevnim satima proglašeno je uvođenje izvanrednih mjera za obranu od poplave za sliv rijeka Bednje i Plitvice u Varaždinskoj županiji, javlja varaždinski centar 112.

Najteža je situacija u Hrastovljanu kraj Ludbrega, gdje je u tijeku izgradnja zečjih nasipa koji bi to mjesto trebali zaštiti od poplave. Loša je situacija i u mjestu Apatija kraj Ludbrega, gdje se Bednja počela prelijevati u staro korito nakon što je probijen rub korita u duljini od 400 metara. Ugroženo je još jedno mjesto u blizini Ludbrega, Kapela Podravska, gdje je izgrađen zečji nasip koji bi trebao spriječiti daljnje izlijevanje Bednje.

Bednja se izlila i u svom gornjem toku zbog čega je zatvorena županijska cesta između Trakošćana i Bednje. U općini Beretnice voda je prodrla na farmu pilića a ugroženi su i neki objekti u općini Sveti Ilija kraj Varaždina.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar potvrdio je za Hinu da je situacija teška ali je rekao da ne bi trebalo doći do većih problema i poplava, kakve su bile u proljeće ove godine. Prema prognozi kiša bi trebala prestati i situacija će se normalizirati u sljedećih nekoliko sati te tijekom noći, kazao je Štromar.

Snijeg na sjevernom Velebitu

Na sjevernom Velebitu pao je snijeg, a od meteorologa Ante Vukušića doznaje se da je na Zavižanu palo 8 centimetara snijega, pri čemu olujni vjetar savara snježne smetove mjestimice više od pola metra.


Olujni vjetar na mahove s orkanskim udarima u Podgorju je prouzročio kvarove na dalekovodima. Bez struje je više kuća na području Barić Drage, doznaje se u gospićkoj Elektri.

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala, DHMZ je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, dok je narančasto upozororenje zbog sjevernog vjetra izdano za Liku, Splitsku i Zagrebačku regiju. Meteorološka postaja na vrhu Učke točno u 6 sati ujutro izmjerila je udar bure od 47 m/s, odnosno 170 km/h! Spomenimo da udari vjetra u zadnja dva sata često prelaze 40 m/s, javlja Istramet.hr. Orkanskih 38 m/s izmjereno je na meteorološkoj postaji Roč, dok je također orkanski udar vjetra od 33 m/s izmjeren na rtu Kamenjak.

Prema podacima DHMZ-a, snijeg jutros pada na Zavižanu, ali i na Sljemenu te u Pargu.

Olujna bura prijeti brodicama u novljanskim lukama

Jaka bura koja je od jutra zatvorila gotovo sve sjevernojadranske morske i kopnene prometnice, zaprijetila je i nanošenjem šteta brodicama u lukama i lučicama.

Tako su u novljanskoj luci mnogi vlasnici brodova, jahti i jedrilica obilazili svoje vezove da bi provjerili u kakvom su stanju njihova plovila.


Na vrhu novljanske "Male rive" rano ujutro opasno se nagnuo 'krstaš' NO 1000, ali ga je vlasnik, Novljanin Robert Žmikić koji je na vrijeme priskočio zajedno s nekolicinom sugrađana i službujućih časnika u Lučkoj kapetaniji, uspio dodatno osigurati konopima.

Prema riječima šefa Ispostave Lučke kapetanije, kapetana duge plovidbe Miljenka Žanića, u luci je stanje kaotično, ali nasreću štete nema. "Mnogi će vlasnici brodica dežurati čitav dan i osiguravati svoje vezove, ali se nadamo da neće biti većih šteta", poručio je Žanić.

Bura je zasad, koliko je poznato, nanijela i manje štete na objektima, krovovima i opremi prometnica na novljanskom području.

Kaos u prometu!

Najjača ovosezonska bura mogla bi imati udare i do 200 kilometara na sat, a HAK javlja da je zbog orkanske bure za sav promet već zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, državna cesta D54 Maslenica - Zaton Obrovački, te Krčki i Paški most. Na Zavižanu i u Begovom razdolju pao je snijeg, a za sve je kriva ciklona koju su meteorolozi nazvali Teodor.

Zbog orkanskog vjetra za sav su promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene, Krčki i Paški most, te riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).


Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu i Bregani.

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranska Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenog trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica - Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen - Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

"Lenac": popucali konopi za privez, jedan se brod naslonio na drugi

Od udara orkanske bure jutros su popucali krmeni konopi kojima je brod „Clipper Mars“ bio privezan u Brodogradilištu „Viktor Lenac“ te se on naslonio na drugi brod, a u akciji u kojoj su sudjelovale četiri teglenice uspješno vraćen na vez, priopćilo je danas kostrensko brodogradilište.

Nitko nije ozlijeđen, zasad nema vidljive štete, a dok se vrijeme ne smiri, tegljači će brodove držati uz obalu - i „Clipper Mars“ i „Antartic Navigator“ na koji se naslonio.

U akciji su, osim četiri tegljača Jadranskoga pomorskog servisa, sujedlovali i brodovi „Pećine“ i „Kostrena“ Brodogradilišta „Viktor Lenac“.

U priopćenju iz uprave tog brodogradilišta ističe se da je, zahvaljujući brzoj i profesionalnoj intervenciji svih koji su sudjelovali u izvlačenju broda, posebice Jadranskoga pomorskog servisa i tvrtke „Croatia pilot“, te požrtvovnosti radnika brodogradilišta izvanredno stanje dobro završeno.

Dubrovnik: 60 litara kiše po četvornome metru, voda nije za piće


Obilna kiša koja je noćas i jutros padala na dubrovačkom području zamutila je vodu na izvorima Omble i Palate, odakle se opskrbljuje dubrovčko područje, te je vodu za piće prije uporabe potrebno prokuhati.

Voda se zamutila na području grada Dubrovnika te na području Zatona, Orašca, Trstenoga, Brsečina i Elafita, priopćilo je Javno poduzeće "Vodovod" iz Dubrovnika.

Prije uporabe vodu za piće potrebno je prokuhati, a može se upotrebljavati za sanitarne potrebe. Iz "Vodovoda" napominju da se redovito provodi dezinfekcija i kontrola vode.

Na području Dubrovnika samo tijekom prijepodneva palo je 60 litara kiše po četvornome metru, što je uzrokovalo velike probleme u gradskom prometu.

Poplavljene su dvije kuće, jedna u Lapadu i jedna na Gruškoj obali, te prostorije Ronilačkog kluba "Orsan" na Lapadskoj obali, doznaje se u Županijskom centru 112 u Dubrovniku.

Potopljeni objekti s etno zbirkom u Rastokama

Na Rastokama su zbog visokog vodostaja rijeke Slunjčice potopljeni objekti s etno zbirkom i sve livade, voda je u podrumima nekoliko manjih kuća, a glavni turistički objekt tvrtke Slovin-Unique vatrogasci DVD-a Slunj i radnici Komunalca su obranili zečjim nasipima, doznaje Hina od gradonačelnika Slunja Željko Rendulić.


Direktor Slovin-Uniqua Nikola Holjevac zahvalio se svima. Kako je rekao, između 17 i 18 sati zabilježena stagnacija vodostaja, koji je naglo rastao od ranog jutra, tako da vjeruje da su Rastoke spašene.

Poziva mjerodavne da uvide da zbog neodržavanja korita rijeke Slunjčice ovako nagli vodeni val može slomiti sedrene barijere i potpuno uništiti svjetski poznate slapove.

Gradonačelnik Rendulić naglašava da Slunj pamti i veće vodne valove koji su prošli kroz grad, a da nikada nije bilo problema s poplavama. Sada se događa „samo to“ da razni zaštitari prirode štite rastočki fenomen od onih koji su zaslužni što se on održao kroz stoljeća, a to su stanovnici.

Takvom se zaštitom ugrožava opstanak Rastoka, jer se ni riječno dno, ni obale ni sedre ne smiju pipnuti pa se ni ne uklanja nanesen pijesak i volumen u koji može doći velika voda i proći. Osobno sam dva puta bio u Hrvatskim vodama zbog ovog problema koji je prijetio, ali odgovor je glasio 'da se čeka studija za odmuljivanje i čišćenje pijeska', kaže Rendulić i dodaje da tek sada s dolaskom noći može reći da je problem pod kontrolom, ali ako budu nadolazile još veće količine vode prijete ozbiljni problemi.

Holjevac, koji je na Rastokama i odrastao, kaže da se uvijek skidao dio prekomjerne sedre, vadio pijesak s dna i rezalo granje da bi velika voda mogla otjecati, a sada u Hrvatskim vodama, koje su imale i novac namijenjen za održavanje Slunjčice, kažu da im Ministarstvo zaštite okoliša ne dozvoljava da to rade.

Holjevac proziva s tim u vezi prije svih županijsku Javnu ustanovu „Natura viva“ koja je Rastoke dobila na upravljanje.

Sanja Holjevac, suvlasnica Slovin-Uniqua, kaže da su vatrogasci pomagali čitav dan Rastočanima, posebno starijim ženama koje žive same, te i dalje dežuraju uz zečji nasip.

Njena je poruka da Rastoke unatoč iznimnoj ljepoti nisu nacionalni park već značajni krajobraz u kojem žive ljudi i da ovaj današnji primjer ugroženosti treba poslužiti mjerodavnima da uvide da neprimjerenom zaštitom prirode ugrožavaju i prirodu i ljude.
 

Pročitajte više