Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odaslao vlastitu "osmrtnicu": Sindikat je bankrotirao!

NEZAVISNI sindikat znanosti i visokog obrazovanja odaslao je danas medijima "osmrtnicu" kojom svoje članove i javnost obavještavaju o tome da je sindikat bankrotirao: "S iskrenim žaljenjem obavještavamo sve kolege i kolegice, članove sindikata, užu i širu rodbinu, poznanike i kućne ljubimce kako je Nezavisni sindikat znanosti nakon duge i neizvjesne borbe protiv svjetske ekonomske krize, gospodarske korupcije i kriminala u Hrvatskoj te gladi u Africi bio primoran potpisati financijsku kapitulaciju. Da, dobro ste pročitali, vaš omiljeni Sindikat je bankrotirao!".

"Da stvar bude gora po organizaciju i njeno čelništvo, nitko od zaposlenika u Tajništvu nije imao ni najmanjih saznanja o izglednosti ovakvog scenarija; tragičnu i šokantnu vijest morali smo saznati iz detaljnog i nadasve profesionalnog članka objavljenog u novom broju Globusa", dodaje se u priopćenju Sindikata koji se pritom osvrće na napise Globusa kako je "sindikalni mogul Vilim Ribič bankrotirao potrošivši četiri milijuna eura na izgradnju sindikalne palače za čiji dovršetak sad nema novca, kao ni za rujanski štrajk".

Tajništvo Sindikata navodi kako su im ova nova saznanja "otvorila oči i ukazala na magnitudu problema upravo u ovom delikatnom trenutku pregovora s Vladom oko kolektivnih ugovora". "Bez njih bismo sigurno uludo nastavili s pripremama za jesenski štrajk, a bez ikakvog financijskog pokrića, što bi destabiliziralo kompletnu sindikalnu scenu. U svjetlu novih informacija, ekonomska služba Sindikata je brzopotezno pokrenula pregovore sa Svjetskom bankom oko interventnog kredita namijenjenog industrijskim akcijama, što bi se trebalo realizirati na vrijeme za jesensku organizaciju sindikalnih aktivnosti", izvijestili su.

"Apeliramo na članove Sindikata za strpljenje i razumijevanje u ovim teškim vremenima dok (po već prokušanom hrvatskom receptu) svu raspoloživu imovinu ne prebacimo u novoosnovanu tvrtku, a navedena dugovanja ostavimo staroj. Srećom, vrlo smo pedantni u isplati plaća našim zaposlenicima pa u tranzicijskom razdoblju nećemo imati problema s nezadovoljnim radnicima. Jedino Vas molimo da nam iz solidarnosti oformite privremeni fond za ručak, kako bismo i u situaciji blokiranih računa mogli konzumirati tople obroke za djelatnike koje nam tako fino priprema naša domaćica", poručili su za kraj.

Sindikati podržali Ribića

Predstavnici sindikata učlanjenih u Maticu hrvatskih sindikata izrazili su svoju podršku Ribiću:

"Dana 4. srpnja 2012. godine u tjedniku Globus objavljen je članak u kojemu se predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Vilima Ribića, pokušava diskreditirati objavama ogromne količine paušalnih i neistinitih informacija financijske prirode i kojima se sindikalni pokret pokušava prikazati kao isključivo financijski usmjeren. Pridodajući tomu i naslov pod kojim je sam članak objavljen `Bankrot sindikalnog mogula` vidljivo je da su mediji u tijeku vrlo zahtjevnih i oštrih pregovora s Vladom RH odradili svoju ulogu pokušavajući oslabiti pregovaračke pozicije sindikata pokušajima diskreditiranja njihovih čelnika.


Vidljiva je velika doza neprofesionalizma i nepostojanje istraživačkog novinarstva kada se u jednom od najosjetljivijih trenutaka za radnička prava objavljuju teze o mogućem bankrotu sindikata, pa i same sindikalne središnjice te se kalkulira sa sposobnošću sindikata da organiziraju prosvjede protiv Vlade RH.

Zbog takvih podmuklih i tendencioznih napisa, ostali članovi predsjedništva Matice hrvatskih sindikata i predsjednici sindikata uključenih u Maticu, daju mu bezrezervnu podršku, jer ako je danas na redu gospodin Ribić, već sutra možemo očekivati da bude prozivan bilo tko od drugih sindikalnih čelnika. Gospodina Ribića poznajemo kao čovjeka posvećenog sindikatu i čovjeka kojemu je novac zadnji motiv u životu.

Ovakvi pokušaji utjecaja na pregovore s Vladom RH neće ni malo oslabiti niti razjediniti sindikalnu scenu, već naprotiv, Matica hrvatskih sindikata ostat će ujedinjena i nepokolebljiva u svojim zahtjevima i borbi za prava svojih članova i ostalih radnika kao i do sada".

S poštovanjem,

Sindikati učlanjeni u MHS:

Predsjednik SHU - Zvonimir Laktašić, v. r.
Predsjednik NSZSŠH - Branimir Mihalinec, v. r.

Predsjednik NSZVO - Krunoslav Pisk, v. r.
Predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT - Anica Prašnjak, v. r.
Predsjednica SOOH - Anita Car, v. r.
Predsjednica NSBDH - Đurđica Pugelnik, v. r.
Predsjednica SRDU - Anita Srhoj, v. r.
Predsjednik SZPRH - Leonardo Barba, v. r.
Predsjednik NSPPH - Milan Stipanović, v. r.
Predsjednik SRSR-HMO - Milan Radulović, v. r.

Pročitajte više