Ni konzervativci nisu ono što su nekad bili: Zakon o legalizaciji gay brakova prošao britanski parlament

Foto: AFP

PRIJEDLOG britanskog zakona koji omogućava legalizaciju istospolnih brakova od 2014. godine danas je prihvaćen od većine u parlamentu. Prema tom zakonu istospolni brakovi mogu biti sklopljeni građanski ili crkveno naravno u ovisnosti da li pojedina vjera to prihvaća. Gay parovi imat će sva prava koje imaju i heteroseksualni bračni parovi, a država će im priznati i brakove parova koji su se vjenčali izvan zemlje prije stupanja ovog zakona na snagu.

Zakon je prošao s 400 glasova za i 175 protiv. Do stupanja na snagu ovog zakona nedostaje još instanci no najbitniji dio je prošao. Ako zakon na kraju i prođe Velika Britanija bit će 11 zemlja koja je legalizirala gay brakove. 
 
Valja naglasiti kako je lider Konzervativne stranke i aktualni premijer Velike Britanije David Cameron javno podržao ovaj nacrt zakona kao i ministar financija George Osborne, ministar vanjskih poslova William Hague i ministrica unutrašnjih poslova Theresa May no mnogi konzervativci bili su protiv. Naime, oni se boje kako će im ovaj zakon nauditi u u utrci za parlamentarne izbore 2015. godine. 

Pročitajte više