Nije bio svjestan značenja pjesme: Glavni tajnik UN-a se ispričao zbog "Marša na Drinu":

Foto: AFP

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon preko glasnogovornika se ispričao svima na izvođenju pjesme jer nije bio svjestan značenja.

Ujedinjeni narodi uputili su ispriku zbog srpske borbene nacionalističke pjesme "Marš na Drinu", koju je izveo zbor na proslavi Nove godine po grergorijanskom kalendaru u zgradi UN-a.

Glasnogovornik glavnog tajnika Bana Ki-moona Martin Nesirsky rekao je: "UN je svjestan da su neki ljudi uvrijeđeni pjesmom. Glavni tajnik nije znao da je pjesma u ratu korištena tijekom napada na bosanske gradove. Žao nam je ako se to dogodilo zbog izvođenja pjesme koja inače nije bila uvrštena u službeni program. Generalni tajnik očigledno ili nije bio svjestan o čemu je ta pjesma ili o tome kako je u prošlosti ona sve bila korištena", stoji u izjavi glasnogovornika.

Predsjedavajući Generalne skupštine i organizator proslave Vuk Jeremić rekao je da se radi o zlonamjernom tumačenju i izokretanju značenja glazbene tradicije što je duboko uvredljivo za srpski narod. Na neprihvatljivost ove pjesme pismom su glavnog tajnika upozorili iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Pročitajte više