Nije teško, nego obično ubojstvo: Kristijanu Stojanoviću 14 godina za likvidaciju Ive Stipetića

Foto: Google Street View

KRISTIJAN STOJANOVIĆ osuđen je na 14 godina zatvora za ubojstvo Ive Stipetića. Suđen je po starijem KZ-u, po kojem je maksimum za ovo kazneno djelo 15 godina. Tužilaštvo je tražilo sankciju dugotrajnog zatvora za teško ubojstvo, odnosno, ubojstvo počinjeno na krajnje podmukao način, no predsjednik sudskog vijeća Zoran Kežić obrazložio je da ta kvalifikacija, nije u dovoljnoj mjeri dokazana.

Stojanović je Stipetića ubio s dva hica iz pištolja iz neposredne blizine na Kočinjem brdu 3. prosinca 2010. godine. Tijelo je pronađeno nakon tri dana. Stojanović je odmah priveden, s obzirom da mu je Stipetić bio prijatelj, no tada nisu imali materijala da ga zadrže i osumnjiče. Dogodilo se to tri godine kasnije, nakon što je Stojanovića prijavio kum Ivica Šerić. Policiji je otkrio kako se Stojanović za jednom večerom hvalio kako je likvidirao Stipetića.

Motiv ubojstva nije utvrđen

Sudac Kežić osvrnuo se i na iskaz svjedokinje od koje je supruga Kristijana Stojanovića, inače, kćer poznatog splitskog dilera Mira Pivca, tražila da kaže kako nije na dan ubojstva napuštao teretanu na Pujankama. Svjedokinja je inače kazala da je Stojanović otišao iz teretane i da ga nije bilo sat, sat i pol, što je sasvim dovoljno da se dođe na mjesto ubojstva i za povratak. Interesantno je možda da je Stojanović za to vrijeme ostavio i svoj mobitel u teretani.

Motiv ubojstva nikada nije utvrđen.

"Stipetić je platio životom iz tko zna kojih razloga", konstatirao je sudac Kežić, koji je Stojanoviću pod olakotne okolnosti cijenio to što se oženio i dobio kćer. Kao otegotne okolnosti cijenili su njegovu dosadašnju višestruku kažnjavanost i upornost pri počinjenju kaznenog djela. Stojanović je dosad osuđen za dva pokušaja ubojstva, dilanje, nasilničko ponašanje, napad na službenu osobu, krivotvorenje...

Od Kristijana Stojanovića oduzeta su dva pištolja, ni iz jednog nije pucano na Kočinjem brdu, a od djevojke pokojnog Stipetića jedan. Stojanović nije došao na izricanje presude.

Pročitajte više