Nikica Gabrić diskvalificira po porijeklu: Hebrangu je mama bila Židovka!

Foto: Hina

"ZA RAZLIKU od vas, ako ćemo o genima, vaš tata bio je istaknuti član KPJ, mama istaknuti član KPJ i Židovka! I vi meni govorite o genima?! Znate tko je govorio o genima i prenosu genima? Mengele! Dakle, nemojte se dodirivati te teme o prenosu političkih uvjerenja preko gena jer vi ste onda puno veći boljševik od mene", bio je vrlo odriješit Nikica Gabrić, lider Trećeg puta, u komunikaciji s HDZ-ovim ratnim ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom u petak navečer u emisiji Bujica.

Voditelj Vladimir Bujanec u studiju je ugostio friško oslobođenog šefa Liječničkog sindikata Ivicu Babića i Gabrića, koji ga je javno optužio za lažni invaliditet iz Domovinskog rata, što je DORH ponukalo na promptnu akciju i tamničenje sindikaliste, o čijem se spornom invaliditetu pisalo još prije 10 godina.

Planulo zbog žila kojima kolaju komunistički geni

Hebrang se javljao preko telefona. Rasprava je protjecala u međusobnom vrijeđanju Hebranga i Gabrića, no situacija se definitivno otela kontroli kada je Bujanec podsjetio na Hebrangovu izjavu kako "Gabrićevim žilama kolaju komunistički geni jer se nije mogao pomiriti s dolaskom hrvatske vlasti 90-e."

Hebrang nije sebi mogao doći kako Gabrić napada Babića, dragovoljca Domovinskog rata, koji je "stavio svoju glavu na panj". Gabrić mu je uzvratio kako su zajedno potkradali državu. Hebrang mu je "spustio" kako Gabrić presuđuje prije no što je dignuta optužnica i kako je to taj komunizam u Gabrićevoj glavi". Inače i dalje stoji pri izrečenom i "ne smatra da je to uvreda, jer bi za Gabrića bila uvreda kada bi bio za Hrvatsku".

Tajna svetih sakramenata lidera Titovih omladinaca

Gabrić je valjda računao da je Bujica gledana prije svega u domovima desnog biračkog tijela pa je onda prije raščlambe genetskog sastava roditelja Andrija Hebranga i njihovih političkih dužnosti, kazao sljedeće. 

"Moj je tata bio domobran i partizan, a majka mi je bila Hrvatica i potajno nas je krstila i pričešćivala", otkrio je Gabrić koji očito ima namjeru odlomiti i kojeg birača desnice temeljem ove pastoralne slike pravog hrvatskog domoljublja, koji je koncem 80-ih postavljen za predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. To je bilo nekad, onda se valjda nije znalo za tajnu tate domobrana i majke katolkinje i svetih sakramenata budućeg lidera Titovih omladinaca.

Gabrićev stereotip za desno biračko tijelo: Meni mama Hrvatica, a njemu Židovka...

Očita je bila, dakle, namjera Nikice Gabrića, nove političke zvijezde u usponu koja uživa i naklonost predsjednika Josipovića, da sebe uzdigne, a Hebranga spusti. Poslužio se prikladnim stereotipom za emisiju u kojoj je gostovao, ali je nedvojbeno upotrijebio govor koji sugovornika diskvalificira po njegovom porijeklu, sve u svrhu vlastite prikladnosti političara nove generacije, dobrog ljevici, a i desnici. Zamislite, meni majka Hrvatica, njemu Židovka, i on sad nekome nešto govori?

Snimku smo poslali Židovskoj općini u Zagrebu. Pitali smo ih imaju li komentar na ovaj istup Nikice Gabrića? Nemaju. Ni oni, a ni bilo tko drugi. Na Gabrićevo diskvalificiranje po porijeklu nitko nije reagirao. 

Pročitajte više