Nikolić: Uzvišenje Stepinca bi narušilo sve postignuto u poboljšanju odnosa Hrvatske i Srbije

Foto: Nadbiskup Alojzije Stepinac na suđenju (1946)/Public domain

PREDSJEDNIK Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru s papinskim izaslanikom kardinalom Kurtom Kochom nije skrivao zabrinutost zbog inicijative da se Alojzije Stepinac proglasi svecem, ocijenivši da bi takav potez narušio sve postignuto u poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije, prenosi Srna.

Nikolić je rekao da iskazuje iskreno poštovanje prema svim vjerskim zajednicama u Srbiji i da odluku o uzvišenju Stepinca treba pažljivo odvagnuti.

"I zato vas molim da kada brojite zrna u jednoj ruci, prebacite u drugu i prebrojite ponovo", rekao je.

Inicijativa kardinala Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pokrenuo je početkom mjeseca inicijativu za održavanje međunarodnoga znanstvenog simpozija o odnosu blaženoga Alojzija Stepinca i Srba u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata, a Hrvatskomu katoličkom sveučilištu (HKS) povjereno je ustrojavanje organizacijskoga odbora za pripremanje simpozija, koji će se održati u Zagrebu 24. studenoga.

O kanonizaciji je danas u Vatikanu razgovarala i hrvatska predsjednica. "Naravno, razgovarali smo o tome, Sveti Otac mi je rekao da za njega nema nikakve dvojbe. Međutim, u međuvremenu je osnovano jedno mješovito povjerenstvo s Pravoslavnom Crkvom kako bi se razmotrili još neki aspekti ... jednostavno zato da bi taj čin bio prihvaćen od sviju", rekla je Grabar-Kitarović i dodala da je to "čin koji nije uperen ni protiv koga".

"To je jednostavno nešto što je trebalo odraditi još davno prije, jer kardinal Stepinac je doista bio sveti čovjek", naglasila je Grabar-Kitarović.

Pročitajte više