Nikšićki rudari prekinuli štrajk i izašli iz rudnika nakon 17 dana

Ilustracija: Al Jazeera Balkans

SKUPINA od 30 nikšićkih rudara u rudnicima boksita prekinuli su prosvjed i napustili jamu Biočki stan u kojoj su štrajkali 17 dana nakon što su im ispunjeni zahtjevi.

Izvršni direktor Rudnika boksita Milorad Ðurović rekao je u nedjelju navečer da je postignut dogovor i da su svi zahtjevi štrajkača uvaženi, nakon čega su rudari napustili jamu, javlja agencija Tanjug.

Dodao je da dogovor uprave Rudnika boksita i štrajkača predviđa isplatu rujanske i dijela listopadske zarade iz sredstava koje je odobrila Vlada Crne Gore, dok će ostale plaće biti isplaćene kada mađarska tvrtka Vagon uplati avans za isporuku rude.

U milijunskim dugovima

Ðurović je rekao da ugovor s Mađarima predviđa isporuku 230.000 tona boksita, a čitav posao je vrijedan oko 5,5 milijuna eura. Radnici su kao dobar pomak ranije ocijenili naznake da bi do četvrtka mađarska tvrtka Vagon invest uplatila znatan dio avansa ako bi počela isporuka rude.

Podsjećamo, Nikšićki rudari počeli su 26. travnja štrajk tražeći da im se isplati sedam zaostalih plaća i ponovno pokrene proizvodnja.

Rudnici boksita u Nikšiću mjesečno bi, u punom kapacitetu rada, ovoj općini donosili oko pola milijuna eura. Ta, nekada uspješna kompanija, danas je u milijunskim dugovima.

"Užasna je situacija, znači vlaga, hladnoća, teško izdržavamo, propuh je. Stvorili smo uvjete za boravak, ali već se osjećaju posljedice, kašalj, već četvrti dan smo tamo, teško je", rekao je rudar Vladimir Čvorović nekoliko dana nakon početka štrajka.

Pročitajte više