Ništa im nije sveto: Papa zbog "zapišane halje" tužio njemački satirični list

IAKO Papa Benedikt XVI. nedvojbeno vjeruje kako nebesku pravdu ima pravo dijeliti samo Bog, dijeljenje zemaljske pravde ipak je posao za sudove. Upravo zbog toga je Papa odlučio na sudu podići tužbu protiv njemačkog satiričnog magazina Titanic, koji je u svom zadnjem izdanju na naslovnici i zadnjoj stranici objavio kontroverzne fotografije, odnosno montaže Benedikta XVI.

Aluzija na VatiLeaks: napokon otkriveno gdje curi

Naime, njemački je list na prvoj stranici objavio sliku Pape u halji, s velikom žutom mrljom na "genitalnoj regiji". A pored slike stoji natpis "Aleluja u Vatikanu: Napokon je otkriveno gdje curi". Na zadnji stranici Papa je prikazan okrenut leđima, a mrlja je ovog puta smeđe boje. A natpis jednostavno sugerira kako je "pronađen još jedan izvor curenja". Titanic, eto, smatra kako je na taj način efektno razriješio slučaj VatiLeaks, ali Papi očito nije bilo zabavno.

Ništa im nije sveto

Mathhias Kopp, glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije za der Spiegel je potvrdio kako je nadbiskup Angelo Becciu u ime Pape angažirao odvjetničku tvrtku u Bonnu, kako bi podigli tužbu protiv Titanica. "Naslovnica i zadnja strana časopisa su ilegalne i štete pravima i dostojanstvu Svetog oca. Titanic je prevršio svaku mjeru dobrog ukusa", kazao je Kopp.

Stoga je i sud u Hamburgu jučer izdao privremenu zabranu časopisa. Pod prijetnjom masne globe, Titanic više ne smije distribuirati kontroverzno izdanje u tiskanom obliku, niti smije spornu fotografiju objaviti na svojim internetskim stranicama. Ipak, tiskana izdanja koja su već u cirkulaciji ne moraju se povući, naložio je sud.

Svi znaju da je Papa veliki obožavatelj Fante

Glavni urednik Titanica Leo Fischer odbija navode iz Vatikana te tvrdi kako slike ne narušavaju Papina osobna prava. "Benedikt je to jamačno pogrešno shvatio. Naslov i slika naprosto pokazuju Papu koji je, slaveći razrješenje skandala VatiLeaks, po sebi slučajno prosuo čašu gaziranog soka. Svi znaju da je Papa veliki obožavatelj Fante", kazao je Fischer.

Iskazao je i veliko razočaranje odlukom suda u Hamburgu, kazavši kako su u Njemačkoj satira sve više satire, te je spreman na dugu pravnu borbu.

Pročitajte više