Ništa od "male Norveške": Vlada ukinula dozvole za istraživanje nafte i plina na Jadranu

Foto: scx.hu

HRVATSKA Vlada na današnjoj sjedinici donijela je odluku o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu na sedam polja za koje se natjecao konzorcij sastavljen od američkog Marathon Oil-a i austrijskog OMV-a.

Marathon Oil i OMV krajem srpnja ove godine odustali su od istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, te je Agenciju za istraživanje ugljikovodika obaviještena da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom.

Ekološke udruge zadovoljne su ovakvim razvojem situacije i smatraju da je pritisak građana utjecao na odustajanje os ovog posla.

"Štetan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu je pred raspadom te smatramo da je jedan od razloga veliko protivljenje javnosti, čime su građanke i građani pokazali kako im je stalo do Jadrana, kao i kampanja S.O.S. za Jadran", priopćili su danas iz Zelene akcije.

Kako se navodi u priopćenju inicijative S.O.S za Jadran "štetan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu je pred raspadom te smatramo da je jedan od razloga veliko protivljenje javnosti, čime su građanke i građani pokazali kako im je stalo do Jadrana, kao i kampanja S.O.S. za Jadran".

Naftne kompanije kao razlog odustajanja ranije su navodile neriješena granična pitanja Hrvatske sa susjednim zemljama.

Kriza u naftnoj industriji pravi razlog odustajanja

No, s obzirom na stanje u naftnoj industriji, nakon snažnog pada cijena nafte, najvjerojatniji razlog odustajanja od istraživanja nafte i plina u Jadranu jest rezanje troškova kompanija.

Prema podacima konzultantske kuće Wood Mackenzie, naftne kompanije su od sredine 2014. godine otkazale ili odgodile investicija u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Marathon Oil je u prvom kvartalu ove godine imao gubitak od 253 milijuna dolara, dok je godinu ranije , prije 50-postotnog pada cijena nafte, kompanija imala kvartalnu dobit od 613 milijuna dolara.

Na primjer, Američki Chevron je sredinom srpnja objavio da smanjuje broj zaposlenih za 1500, te planira smanjenje troškova od milijardu dolara.

Kompanija ConocoPhillips također najavljuje otpuštanja i uštedu od milijardu dolara u sljedeće dvije godine. Od početka pada cijena nafte, sredinom 2014, ova kompanija otpustila je 1500 radnika.

Pročitajte više