Ništa od masovnih prosvjeda seljaka; Jakovina: Prosvjedujte, ali novca za prijevremenu isplatu nema

Foto: Ilustracija

IAKO su najavljivali prosvjede u 13 županija, na ceste će sutra ipak samo traktori križevačkog kraja i oni okupljeni oko Dragutina Dukića, predsjednika Koordinacije seljačkih udruga.

Drugi će čekati ishod sastanka u utorak u Vladi i Saboru. Na trosatnim pregovorima u Novom Čemincu kod Osijeka danas se okupilo stotinjak poljoprivrednika.

Iako su svi nezadovoljni što im nije isplaćeno obećanih 50 posto od ukupnih 2,8 milijardi kuna poticaja, ne slažu se kako na to treba reagirati. Prosvjed će se sigurno održati u mjestu Ferovac, sa 150 traktora, poručio je Dukić.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo poručio je da za organizaciju prosvjeda treba više vremena, ali da su svi seljaci spremni izraziti svoje nezadovoljstvo ukoliko ne bude pomaka.

Inače, predstavnici seljačkih udruga samoinicijativno su odlučili da će se u utorak sa svojim zahtjevima uputiti u Vladu i Sabor, no ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina Media servisu je izjavio da on ne zna ni za kakav sastanak te da će razgovore s udrugama nastaviti kao i do sada, u "svakodnevnoj korespondenciji".

Jakovina seljacima: Prosvjedujte, ali novca za prijevremenu isplatu nema

U ekskluzivnom intervjuu za Media servis ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da stoji pri onome što je dosad rečeno - poticaji za seljake bit će isplaćeni u zakonskom roku, no novca za prijevremenu isplatu u proračunu jednostavno nema.


"Pravih razloga za prosvjede nema. To sam argumentirao i seljačkim udrugama, jer njihovi zahtjevi nisu realni", rekao je Media servisu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dodajući da će se isplata nastaviti zacrtanim tempom. "Mi smo cijeli model slaganja isplate potpora, u svjetlu onoga što nas sada čeka po ulasku u Europsku uniju, već za ovu godinu pripremili da nam potpore u poljoprivredi budu isplaćene do 30. 6. i iza toga stojim. Počeli smo s isplatama u siječnju, a one se nastavljaju i kroz cijelu veljaču i kroz ožujak i mislimo da će većina sredstava za potpore biti isplaćena već u tom periodu", istaknuo je ministar.

Seljaci su najavili da će tražiti sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem i premijerom Zoranom Milanovićem kako bi se uvjerili u ono što im je Jakovina rekao na zadnjem sastanku održanom u Kutjevu. Jakovina poručuje: "Samo izvolite, ali dodatnih sredstava za poticaje - nema". "Nemam običaj raditi na taj način da dajem lažna obećanja, da bi stvarao dojam dobrog i simpatičnog ministra, nego stvarno ono što možemo napraviti i za što smo osigurali sredstva, iza toga stojimo i u dinamici koja je i predviđena, i planirana, i moguća s obzirom na sredstva u proračunu, po tome radimo", pojašnjava Jakovina.

Ministar je komentirao i aktualnu priču s mlijekom te prozivke domaćih proizvođača da im je nanesena velika šteta objavom da je aflatoksin pronađen u domaćem mlijeku te da Ministarstvo time pogoduje uvoznom lobiju. "Mislim da je to deplasirana tvrdnja. U pravilu, mi smo cijeli sustav obavijestili i naložili povlačenje zaraženog mlijeka i držimo stvari pod kontrolom. U niti jednom trenutku, niti u izvješću s kojim smo išli, a ni u očitovanju naših djelatnika nije rečeno da je to isključivo domaće mlijeko ili da se na bilo koje način preferiralo uvozno ili strano mlijeko. Mi govorimo o zaštiti i interesima naših potrošača", kazao je ministar u razgovoru za Media servis.

Ponovio je da će se dodatno pojačati kontrole uvoznog i domaćeg mlijeka, a kada budu imali točne podatke, javno će objaviti lokaciju i farmu na kojoj je pronađen potencijalno opasni sastojak.

Pročitajte više