Ništa od vala investicija: Očajničkim potezom Linića dobit javnih tvrtki preusmjerit će se u proračun!

Foto:  FAH

SPECIJALIZIRANI tjednik Lider objavio je kako će se na jednoj od idućih sjednica Vlade donijeti odluka da se sva dobit 23 javna poduzeća skrene u - proračun. Glavni razlog te odluke je činjenica da je u  jedanaest prošlogodišnjih mjeseci državni proračun, u odnosu na isto razdoblje 2012., ostao kraći za čak 2,5 milijardi kuna.
 
"Pri tome će najviše stradati HEP, koji ostvaruje većinu neto dobiti svih poduzeća. U lanjskih devet mjeseci zaradio je više od 850 milijuna kuna (uglavnom na podizanju cijena), ali činjenica je da se njegova godišnja dobit vjerojatno teža od 1,2 milijarde sigurno može pametnije uložiti nego u financiranje tekuće potrošnje i/ili javnog duga. Mogući je potez tim gori što je baš HEP (uz ponešto HŽ-a i Hrvatskih voda) glavni nositelj obećanih investicijskih radova", piše Lider. 
 
Ako im proračun doista pojede svu dobit, već prezadužene tvrtke za investiranje će se morati zadužiti, čime bezidejna Vlada na najizravniji način podriva vlastitu investicijsku politiku, zaključuje Lider.  
 

Pročitajte više