Nizozemcu i Hrvatima uvjetne osude za kombi pun oružja

Foto: FAH

NIZOZEMAC Johannes Adrianus Hubertus Van der Linden, kojeg je policija 7. siječnja uhvatila na autocesti Split - Zagreb sa kombijem punim oružja, osuđen je na splitskom Općinskom sudu na djelomičnu uvjetnu osudu. Kažnjen je sa šest mjeseci zatvora, dok preostalih šest mjeseci neće odslužiti ukoliko u roku kušnje ne počini novo kazneno djelo.

Automatske puške, bombe, bacači granata, 860 metaka...

Na identičnu kaznu osuđen je Sinjanin Alen Matić koji mu je u posljednjih par mjeseci prije uhićenja za novčanu protunaknadu prikupio zaista impozantan arsenal.

U konstrukcijskim otvorima Peugeot Boxera nađeno je, naime, pet automatskih pušaka, četiri bacača ručnih granata, dva ručna bacača, 22 ručne bombe, dva pištolja, dvije puškostrojnice, 860 metaka kalibra 7,9 milimetara, više komada detonatorskih kapisli...

Na uvjetne kazne od devet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđeni su, pak, Miro Pera i Mario Matas, i to zbog toga što su za 800 eura pribavili dva ručna bacača granata. 

Nizozemac kaznu već odslužio

Van der Linden svoju je zatvorsku kaznu već odslužio jer mu je nakon dva i pol mjeseca istražnog zatvora određen ekstradicijski pritvor po europskom uhidbenom nalogu kojeg je raspisalo Državno odvjetništvo u Brabantu. U Nizozemskoj ga, naime, traže zbog sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji koja je pribavljala oružje.

Pročitajte više