Nizozemski parlament definitivno ubio ACTA-u

ZASTUPNICI nizozemskog parlamenta odlučili su ne čekati izjašnjavanje Europskog parlamenta, kao ni vlastite vlade, te su jučer definitivno "ubili" ACTA-u.

Naime, zastupnici su izglasali odluku, odnosno zaključak da se ACTA može interpretirati na načine koji su protivni privatnosti i internet slobodi, i stoga se ne smije potpisati. Na taj je način parlament ostao korak ispred vlade koja je prije samo odlučila suspendirati odluku o potpisivanju ACTA-e dok mišljenje o njoj ne da Europski sud pravde. Podsjetimo, Europski parlament bi o tom trebao glasati u lipnju.

Zahtjev koji su izglasali zastupnici nizozemskog parlamenta također priječi druge parlamentarce u budućnosti da glasaju za sporazume poput ACTA-e. Kako se zaključuje u zahtjevu, "zaštita autorskih prava bi se više trebala fokusirati na povećanje dostupnosti legalnih sadržaja na internetu".

Osim toga, European Digital Rights Association je objavila neke inkriminirajuće podatke sa sastanaka u Parizu, Rabatu, Seulu i Guadalajari iz prošlih nekoliko godina, "a ti podaci pružaju sveobuhvatni vodič o propustima i porazu Europske komisije da efektivno u ime europskih građana ispregovara dobar sporazum. EDRI tvrdi kako se iz dokumenata jasno vidi da je Komisija svjesno odlučila ne obavještavati EU članice o progresu ACTA-e, unatoč obećanju o transparentnosti.

Pročitajte više