Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj proslavila 20 godina rada

Foto: Robert Fajt/Cropix

"OVO je važan dan za hrvatsko društvo u cjelini", rekao je predsjednik Ivo Josipović na svečanosti 20. obljetnice osnutka Njemačke narodnosne zajednice - Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, održanoj u Osijeku.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik Ivo Josipović prisjetio se teške prošlosti Njemaca, obilježene progonima i neprihvaćanjem. "Uz gubitak mnogih života dio nečovječnih postupaka bili su i sabirni logori te oduzimanje pokretne i nepokretne imovine", rekao je Josipović ustvrdivši kako, iako današnje generacije ne snose odgovornost za takve postupke, moraju biti svjesne onoga što se dogodilo.

"Moramo izraziti žaljenje zbog onoga što se dogodilo, tu prošlost treba objektivno istražiti i interpretirati, no sada, prije svega, trebamo biti usmjereni prema budućnosti", poručio je predsjednik.

Udruga se u ova dva desetljeća dokazala plodnim radom na mnogim poljima, posebno na području kulture, ističe Josipović. "Može se stoga reći da je njemački, austrijski, kulturni i civilizacijski doprinos, mnogostruko obilježio svekoliki društveni život Hrvatske, osobito panonskog područja", zaključio je predsjednik.

Pročitajte više