Njemačka odbila grčki zahtjev: "Ne odgovara kriterijima eurozone"

Foto: Hina

NJEMAČKA je u četvrtak ocijenila da zahtjev Grčke da joj eurozona produlji financiranje za šest mjeseci "nije stvarno rješenje" i da "ne odgovara kriterijima" koje je postavila eurozona, dok ga je Europska komisija ocijenila "pozitivnim signalom" koji "otvara put prema kompromisu".

"Pismo iz Atene nije stvaran prijedlog rješenja", ocijenio je glasnogovornik ministarstva financija Martin Jaeger, u kratkom priopćenju.

"Prijedlog zapravo cilja na financiranje premošćenja, a da ispunjava zahtjeve programa. Pismo ne ispunjava kriterije koje je u ponedjeljak definirala euroskupina", rekao je.

Berlin smatra da su financijska pomoć i reforme "neodvojivi" i inzistira na pet uvjeta koje Grčka treba ispuniti da bi zadovoljila eurozonu.

Među njima je obećanje da neće zaustaviti reforme koje su već pokrenute, da neće pokrenuti nove koje bi opteretile javne financije te obećanje da će vratiti dugove svim vjerovnicima.

Članice eurozone suglasile su se o tim uvjetima u ponedjeljak u Bruxellesu.

Europska komisija vidi put prema kompromisu

Europska komisija ocijenila je, međutim, da je grčko pismo "pozitivan signal" i da "otvara put prema kompromisu".

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker "imao je cijele noći mnogobrojne kontakte i vidio je pozitivne signale jutros u tom pismu, koje otvara put prema razumnom kompromisu u interesu stabilnosti", rekao je njegov glasnogovornik Margaritis Schinas, ne ulazeći u pojednosti.

Ministri financija eurozone razmotrit će grčki zahtjev u petak popodne na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače, a praćen je strogim mjerama štednje, koje grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa više ne želi.

Cipras želi prijelaznim aranžmanom pokriti financijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi cjelovit program reformi za gospodarski oporavak.
 

Pročitajte više