Njemačka policija zabilježila značajan porast desnog ekstremizma

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA policija javlja o "značajnom porastu desnog ekstremizma" i sve učestalijim napadima na strance uslijed nacionalne debate o novim islamofobskim pokretima.

Trend je prihvaćen kao odgovor na sve veći broj izbjeglica, tražitelja azila i drugih migranta za koje je najveća europska ekonomija postala glavna destinacija, piše AFP.

>Njemačku potresaju prosvjedi "desničara koji potiču mržnju" i njihovih protivnika

"Mi vidimo značajan porast ksenofobnih prekršaja na području čitave nacije," rekao je prošlog tjedna šef Ureda federalne kriminalističke policije Holger Muench na konferenciji sa ministrima, citira Welt am Sonntag.

U posljednjim napadima zapaljene su tri zgrade rezervirane za tražitelje azila u gradu Vorra, na zidovima prekrivenima čađom su ostali kukasti križevi i rasistički slogani.

Njemačke agencije koje brinu o nacionalnoj sigurnosti procjenjuju da u zemlji ima 22,000 krajnjih desničara od kojih su više od četvrtine neonacisti. Oko 10,000 se smatra potencijalno militantnima.

U istočnoj državi Saskoj od početka godine je zabilježeno 179 zločina počinjenih protiv stranaca, što je najveći broj u posljednjem desetljeću.

Pročitajte više