Njemačka potvrdila špijunsku aferu: Uhićeni agent je špijunirao za SAD, a nudio je usluge i Rusima

Foto: Guliver Image/Getty Images

VISOKI dužnosnik njemačkih obavještajnih službi (BND) potvrdio je za Frankfurter Allgemeine am Sontag da je jedan od njihovih agenata, uhićen u srijedu, špijunirao za Sjedinjene Američke Države.

"Svi tragovi ukazuju na to da je radio za Amerikance", naveo je taj visoko plasirani izvor za FAS, prema dijelu članka objavljenog u subotu.

Prema navodima više njemačkih medija, isti agent navodno je svoje usluge ponudio i ruskim obavještajcima te kontaktirao s konzulatom Rusije u Muenchenu i tako su otkrivene njegove aktivnosti dvostrukog agenta.

Ukrao više od 200 dokumenata

Taj 31-godišnji suradnik BND-a radio je za američke obavještajne službe od kraja 2012. i ukrao više od 200 dokumenata, piše FAS. Usto je bio zadužen za prikupljanje dokumenata o jednom njemačkom parlamentarnom povjerenstvu osnovanom nakon otkrića o navodnoj špijunaži američke obavještajne agencije NSA, prema istom izvoru.

Taj čovjek, zaposlen u odjelu BND-a zaduženom za zaštitu njemačkih vojnika u inozemstvu, uspio je navodno predati samo dva dokumenta.

Na pitanje o toj aferi na redovnoj konferenciji za novinare u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je da je kancelarka Angela Merkel o tome informirana u četvrtak. "Njemačka vlada će pričekati rezultate istrage. Riječ je o velikoj aferi", rekao je.

Njemački ministri: Ovo nije mala stvar, SAD treba što prije rasvijetliti taj slučaj

Njemački ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju da se slučaj dvostrukog njemačkog agenta koji je navodno radio za Sjedinjene Države mora što prije rasvijetliti ako se te informacije pokažu točne. "Ako su informacije točne, to nije mala stvar", poručio je na twitteru Frank-Walter Steinmeier, koji boravi u posjetu Mongoliji.


Usto je kazao da je od Washingtona zatražio da "što prije" rasvijetli taj slučaj, kada je američkog veleposlanika pozvao u petak u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

I njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao je SAD da dade "brz i jasan" odgovor na te informacije, po dijelovima intervjua koji će u ponedjeljak objaviti časopis Bild.



Odnosi SAD i Njemačke vrlo su napeti nakon što je bivši savjetnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden iznio podatke o opsežnom programu špijuniranja, usmjerenom posebice na Njemačku i mobitel Angele Merkel.

Pročitajte više