Njemačka u Mađarsku šalje policajce kako bi suzbila egzodus Kosovara

Foto: Hina

NJEMAČKA je objavila u četvrtak da šalje 20 policajaca na granicu između Mađarske i Srbije kako bi pomogli nadzirati priljev Kosovara koji potražuju azil i u konačnici žele useliti u Njemačku privučeni njezinim velikodušnim sustavom socijalne skrbi.

Otkako su olabavili propisi putovanja porastao je broj državljana Kosova koji nastoje ući u Europsku uniju preko Srbije.

Nekih 10.000 Kosovara zatražilo je azil u Mađarskoj u samo mjesec dana ove godine, a riječ je o ekonomskim emigrantima koji žele pobjeći od siromaštva i potražiti posao.

Imigracija je u samom vrhu političkih pitanja u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu Europe u kojem su glasači sve nezadovoljniji troškovima što ih socijalna država izdvaja za izbjeglice i useljenike te strahuju da će im stranci oduzeti poslove.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je poduzelo niz mjera kojima "će osigurati dugoročnu stabilnost Kosova i cijele regije i jamčiti zaštitu politički progonjenih kao i prihvaćanje među stanovništvom tih ljudi".

Njemačka odbacila 99 posto zahtjeva za azil koje su podnijeli Kosovari

Jedan od koraka je dolazak 20 njemačkih policajaca na mađarsko-srbijansku granicu gdje trebaju pomoći zaustaviti priljev. Nazočnost na granici ojačat će i Frontex, agencija Europske unije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama.

Vlasti su najavile da će prioritet u rješavanju zahtjeva za azilom dati potražiteljima s Kosova kako bi se o njima odlučivalo u roku od dva tjedna. Također planiraju pokazati da Njemačka nije mjesto gdje će im zahtjev za azil lako proći.


Njemačka je lani odbacila 99 posto zahtjeva za azil koje su podnijeli Kosovari, a u siječnju je broj odobrenja iznosio samo 0,3 posto.

Da bi zahtjev za azil bio odobren, podnositelj mora pokazati da bi u domovini bio izložen progonu ako se vrati.

Broj izbjeglica s Kosova skočio je za 86 posto u siječnju i iznosio 3630.

Ministarstvo unutarnjih poslova razmatra i izmjenu zakona tako da se Kosovo proglasi sigurnom zemljom čime bi se olakšala deportacija potražitelja azila s Kosova. No zasad to nije prioritet, navodi ministarstvo.

Pročitajte više