Njemačka upozorava na novi val "mržnje prema Židovima" u čitavoj Europi

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova je u govoru na međunarodnoj konferenciji o antisemitizmu upozorio na novi val "mržnje prema Židovima" u čitavoj Europi.

Frank-Walter Steinmeier je rekao da su njemački Židovi sve češće meta prijetnji i napada što je povezao sa sukobom Izraelaca i Palestinaca. 

Ministar je rekao da su za vrijeme ljetošnjeg pedesetodnevnog rata u Gazi u Njemačkoj zabilježeni prosvjedi tijekom kojih su uzvikivani takvi slogani kakav je "plinom na Židove".

"Hrabar i brutalan antisemitizam je ponovno pokazao svoje ružno lice," kazao je Steinmeier na konferenciji koju je priredila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Među govornicima se našla i Karen Polak, iz "Amsterdamske kuće Anne Frank", koja je delegatima rekla da su Židovi na udaru nasilja "iako očito nemaju odgovornost za političke smjernice države Izrael".

"To vidite uvijek iznova, kad na Bliskom istoku poraste napetost, rastu i antisemitski incidenti u Europi," rekla je Polak.

Trajna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Samantha Power u svom je govoru zahvalila kancelarki Merkel na čvrstom stavu i osudi svakog nasilja protiv Židova, ali i postavila pitanje zašto na konferenciji protiv antisemitizma sudjeluje manji broj država nego što je to bilo prije deset godina.

"Nemojte pogriješiti – mi imamo problem," rekla je.

Pročitajte više