Njemački ministar vanjskih poslova: Nema sumnje da će Hrvatska postati članica EU, i drugi trebaju ići tim putem

"NI MALO ne sumnjam da će Hrvatska postati 28. članica Europske unije, a druge zemlje trebaju nastaviti tim putem. Mi ćemo ih podupirati i svaku ćemo ocjenjivati individualno", naglasio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle na Konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe koja se održava u Berlinu.

Kako je u svom govoru istaknuo Westerwelle, u približavanju članstvu EU ključna je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a svoje bilateralne probleme države trebaju riješiti prije ulaska. "Ako je bilo moguće ujedinjenje dvije Njemačke, onda je moguće sve; moguć je i mir na Balkanu", rekao je njemački šef diplomacije, naglasivši pritom kako njegova zemlja u potpunosti podupire napore lady Ashton za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. "Ključna poruka jest da vaše zemlje imaju jasnu perspektivu, ona je članstvo u EU i mi ćemo je podržati. Vi pripadate Europi i jednog dana bit ćete članice EU. Ovo nije samo mišljenje njemačke vlade, nego i parlamenta, ovo je jasna poruka i želim da je tako shvatite", zaključio je ovom prilikom Westerwelle, napominjući kako se ne radi o altruizmu, već o egoističnom cilju, u kojem su ujedinjene zemlje jače.

"Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić je, sudjelujući u panelu "Quo vadis Western Balkans?", među ostalim, istaknula kako je uobičajena percepcija Balkana kao područja gdje postoji opasnost od sukoba, s čim se, kako je naglasila, ne slaže. Politički i dugoročno najveća opasnost su države koje s vremenom postaju sve više disfunkcionalne.

Stoga je, rekla je ovom prilikom ministrica, važno raspraviti mehanizme sprječavanja takvih pojava, a to je članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Samo članstvo, zaključila je, drugi je najvažniji cilj, dok je prvi u onome što članstvo i pristupanje tim organizacijama čini u kontekstu stabilnosti i izgradnje institucija. Također, naglasila je ministrica, ključan je praktičan, a ne deklarativan politički konsenzus", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte više