Njemački muslimanski čelnici podigli glas: Teroristi ne govore u ime islama

Screenshot. Wikipedia

ČELNICI njemačkih muslimana osudili su u utorak terorističke skupine na Bliskom istoku zbog zloporabe islama i proglasili idući petak danom borbe protiv nepravde i mržnje.

Niz događaja u petak odgovor je na seriju napada na džamije diljem Njemačke posljednjih mjeseci koji su se dogodili u vrijeme dok bjesne krvavi sukobi na Bliskom istoku, uključujući Irak i Siriju.

Mayzek: Teroristi ne govore u ime islama

"Želimo jasno reći da teroristi ne govore u ime islama", rekao je Aiman Mayzek, predsjednik njemačkog Središnjeg muslimanskog vijeća. Dodao je da tu religiju zlorabe skupine poput Islamske države koja se bori za uspostavu kalifata na teritoriju Iraka i Sirije.

Muslimani neće šutjeti "kada kriminalci i teroristi svojataju islam", istaknuo je Mayzek na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predstavnici Asocijacije islamskih kulturnih centara, Turske islamske unije i Njemačkog muslimanskog vijeća.

"Moramo ustati kao društvo" kada se napadaju crkve, sinagoge i džamije, naglasio je predsjednik Njemačkog muslimanskog vijeća Ali Kizilkaya.

Dan protiv nepravde i mržnje

"Dan borbe protiv nepravde i mržnje trebao bi biti znak sloge u društvu. Mjesta za molitvu su mjesta mira i trebalo bi ih posebno štititi", rekao je.

Muslimanske organizacije pozvale su predstavnike političkih stranaka i ostalih religija da se odazovu nizu događaja koji počinju u petak poslijepodne u više od 2.000 džamija u velikim njemačkim gradovima, uključujući Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Koeln i Muenchen.

Muslimanski čelnici pozdravili su odluku ministarstva unutarnjih poslova da zabrani sve aktivnosti Islamske države u Njemačkoj. "To je i prije trebalo učiniti", rekao je Mazyek.

Pročitajte više