Njemački stručnjak za za zaštitu podataka upozorava: Ne koristite čitač otisaka prstiju na iPhoneu!

Screenshot: cNet

APPLEOVO uvođenje čitača otisaka prstiju kao načina identifikacije i otključavanja iPhonea, umjesto upisivanja šifre, čini vam se kao genijalna ideja? Razmislite još jednom!

Stručnjak za zaštitu podataka iz Hamburga, Johannes Caspar, u razgovoru za Spiegel upozorio je kako se otiske prstiju, kao neizbrisivo biometrijsko obilježje, ne bi smjelo koristiti u svakodnevnoj identifikaciji, posebice kad se te podatke pohranjuje.

Iz Applea tvrde kako se otisci pohranjuju samo u memoriji iPhonea, ali Caspar o tome kaže: "Prosječni korisnik nije tehnički sposoban kontrolirati što se događa s njegovim otiskom nakon što ga se pohrani i koje sve podatke instalirane aplikacije preuzimaju".

Naime, neka od malicioznih aplikacija koje kradu podatke mogla bi se sad domoći i vašeg otiska prsta što u sigurnosnom smislu predstavlja veliki rizik.

Priče o krađi identiteta nisu fikcija već svakodnevica, a ovi čitači otisaka prstiju kradljivcima osobnih podataka mogli bi dodatno olakšati posao, a korisnicima koji koriste tu opciju zagorčati život.

Pročitajte više