Njemačku potresa skandal s presađivanjem organa: Liječnici lažirali nalaze da bi pacijenti brže dobili organe

Ilustracija: AFP

NJEMAČKI tužitelji istražuju skandal oko presađivanja organa na istoku zemlje, u gradu Leipzigu. Sumnja se da su tamošnji liječnici manipulirali listama čekanja, odnosno da su lažirali podatke pacijenata kako bi im se skratilo čekanje na transplantaciju, javlja BBC. Trojica liječnika već su suspendirana.

Prema pisanju njemačkih medija, za čak 38 pacijenata koji imaju probleme s jetrom liječnici su lažirali nalaze, odnosno napisali su kako im je hitno potrebna dijaliza ne bi li ih "pomaknuli" na listama čekanja za transplantaciju jetre. Predsjednik odbora Sveučilišne klinike u Leipzigu Wolfgang Fleig izjavio je kako ne može isključiti mogućnost da su liječnici za svoje poteze od obitelji oboljelih primali mito.

Svi slučajevi osim jednog dogodili su se 2010. i 2011. godine, ali su tek sada otkriveni u javnost. Šef Njemačke liječničke udruge Frank Ulrich Montgomery kaže je nadzor u bolnicama u međuvremenu postrožen.

Nije poznato je li ovaj najnoviji skandal u Leipzigu povezan s ranije otkrivenim nepravilnostima u Münchenu, Regensburgu i Göttingenu. Konkurencija između centara za presađivanje organa u Njemačkoj je golema, pa se i taj čimbenik uključuje među one koji su možda naveli liječnike na ovakve poteze, kao i činjenica da broj donora organa iz dana u dan diljem svijeta sve više opada.

Pročitajte više