Njihov načelnik kupuje auto od pola milijuna kuna, a HDZ-ovci drže prodike o bankrotiranim općinama

Foto: FAH, Općina Perušić, Grad Zaprešić

KAKO županiju/grad/općinu stjerati u bankrot? Najbolje to zna HDZ. Pa su svoje znanje odlučili podijeliti s ostatkom nacije.

"Danas, 16. lipnja  2015. godine u 14,30 sati u Središnjici HDZ-a (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb) održat će se konferencija za medije na temu 'Jedinice regionalne i lokalne samouprave pred bankrotom' na kojoj će govoriti Tomislav Tolušić (virovitičko-podravski župan) i Željko Turk (gradonačelnik grada Zaprešića)", sadržaj je priopćenja kojeg je medijima poslao glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka.

Najbolji način da se općinu gurne u bankrot je nabavka auta od pola milijuna kuna

U HDZ-u sasvim sigurno smatraju da se radi o mudroj predizbornoj strategiji. Nema nikakve dvojbe da će najavljeni govornici Tolušić i Turk za predmetni bankrot koji je najavljen kao središnja tema press konferencije optužiti Vladu RH i konkurentski im SDP. Djelomično možda i opravdano.

No, neopisivo je ironično (a u istoj mjeri i politički priglupo) press konferenciju s temom bankrota koji, prema HDZ-u, predstoji jedinicama regionalne i lokalne samouprave, održavati na isti dan kada medijskim prostorom dominira Ivica Turić, HDZ-ov načelnik Općine Perušić, koji je javni novac kojim raspolaže odlučio utrošiti u nabavu automobila od 450 tisuća kuna (bez PDV-a).

Načelnik Perušića Turić, čija bruto plaća prelazi 19 tisuća kuna, odlučio je, podsjećamo, na leasing kupiti novi auto s pogonom na sva četiri kotača, snagom motora od minimalno 140 kW, koji brzinu do 100 km/h postiže u manje od deset sekundi. Nabavlja ga na leasing na pet godina, a s njime planira proći 100 tisuća kilometara.

Zbog čega načelniku Perušića treba automobil od 562.500 kuna, koliko će njegova nova jurilica koštati kada se pribroji 25 posto PDV-a? Isplati li se na novi automobil potrošiti ukupno 3,5 posto godišnjeg općinskog proračuna, koji iznosi 16.245.760,33 kuna? Za očekivati je da će na ova pitanja odgovoriti HDZ-ovi stručnjaci za bankrot lokalne samouprave.

HDZ šuti, Kolinda nije zadovoljna

A mi smo odgovore u međuvremenu potražili kod HDZ-ovog središnjeg ureda. Pitali smo ih odobravaju li Turićevo razbacivanje javnim novcem. Odgovore još nismo dobili, a objavit ćemo ih kada (ako ikada) stignu.

Komentar Turićevog načina raspolaganjem javnim sredstvima zatražili smo i kod Kolinde Grabar Kitarović, koju je na Pantovčak instalirao upravo HDZ. Evo odgovora kojeg smo dobili od Ureda predsjednice:

"Predsjednica Republike ne komentira pojedinačne slučajeve, ali se zalaže za odgovorno upravljanje javnim financijama od općinske do državne razine, što konkretni slučaj ne pokazuje".

 
 
 
 

Pročitajte više