Nobilo: Hrvatska je u Haagu prošla teže nego Srbija

Foto: Arhiva

ZAGREBAČKI odvjetnik Anto Nobilo, koji je u Haagu branio bivšeg zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako je očekivana presuda u slučaju "Prlić i ostali" u kojem je Hrvatska utvrđena odgovornom za učešće u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, a njeno vodstvo odgovornom za "udruženi zločinački pothvat".

"Ova presuda Hrvatsku teško pogađa. Bilo je vrlo izvjesno da će biti utvrđen međunarodni oružani sukob jer su postojale brojne presude Haškog tribunala bosanskim Hrvatima iz srednje Bosne. Sve govore o međunarodnom sukobu. Ono što je novo je 'udruženi zločinački pothvat'. Ja sam očekivao da će biti utvrđeno izvršenje kaznenih dijela kroz udruženi zločinački pothvat, ali sam mislio da će to biti moguće zadržati na nivou čelništva 'Herceg –Bosne'. Ono što je novo i dramatično za Hrvatsku jeste da prvi puta u jednoj presudi međunarodnog suda imamo to da je u zločinačkom pothvatu sudjelovao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko. To je novo i dramatično", kazao je Nobilo za Anadoliju.

Haški sud, tvrdi on, danas nije dao pravni standard i činjenice koje su tom prilikom koristili.

"Kod međunarodnog oružanog sukoba, Haški tribunal smatra da je dovoljno da strana država, u ovom slučaju Hrvatska, ima opću kontrolu nad pobunjenim jedincima u drugoj državi, a to je HVO. To je lako dokazati. Za 'udruženi zločinački pothvat' treba dokazati operativnu kontrolu, a to je viši stupanj od opće kontrole. Jer, strana država, Hrvatska, moraju direktno sudjelovati u operacijama koje su se dešavale u BiH. O tom, i o dokazima na tu temu nitko nije govorio. Morat ćemo sačekati pismeni otpravak presude", kazao je on.

Naglasio je kako presuda nije pravomoćna i da je podložna promjenama.

"Mislim da u neposrednom, operativnom političkom smislu neće biti nikakvih posljedica za Hrvatsku. Ona Hrvatska koja danas ulazi u Europsku uniju i koja je morala preuzeti sve standarde EU, i Hrvatska iz 1993. godine nisu više iste države. Ovo je država gdje se poštuje nacionalna prava, ljudska prava, vladavina prava. U globalu možemo reći da je Hrvatska zemlja gdje se poštuju ljudska prava. Čelnici Hrvatske već su izrazili žaljenje zbog negativnog što se u ime Hrvata desilo u BiH", naglasio je Nobilo.

Prema njemu, Hrvati u Hrvatskoj moraju zauzeti jasan negativan stav prema zločinima i da ih osude.

"To je jedino što možemo napraviti. Mi povijest ne možemo promijeniti. Možemo se ispraćati. Čelnici Hrvata u BiH moraju zauzeti negativan stav prema onome što su u ime Hrvata radili 1993. godine. Treba osuditi zločine i te negativnosti koji su se dešavale 1993. godine. Jasno i nedvosmisleno. Solidariziranje sa zločinima koji su se desili i zločincima, to hrvatskom narodu BiH samo šteti", zaključio je Nobilo, koji se složio s ocjenama da je ovom presudom Hrvatska na određen način "teže prošla od Srbije" u Haškom sudu.

Teršelič: Pred zločinima su se zatvarale oči

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Vesna Teršelič iz Documente složni su da haška presuda u predmetu Prlić i ostali nije presuda državi, nego pojedincima udruženim u zločinački pothvat čiji je cilj bio etničko čišćenje i podjela Bosne, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Vesna Teršelič rekla je kako prvostupanjska presuda šestorici čelnika "Herceg-Bosne" govori o zločinima nad muslimanima, o etničkom čišćenju u Mostaru, zlostavljanju logoraša, rušenju džamija, silovanjima i o tragičnoj podvojenosti tadašnje hrvatske politike gdje su na jednoj strani bili Tuđman, Šušak i prvostupanjski osuđena šestorica, složni u prekrajanju Bosne, a s druge strane hrvatski Sabor koji je podržavao cjelovitost BiH.

"O svim zločinima se znalo u vrijeme njihova počinjenja, ali su zatvarane oči pred njima i etničkim čišćenjem. Vlada RH mora zauzeti stav, ne odnositi se prema pitanju kao da je to bila neka druga vlada. Stjepan Mesić je napravio važan korak u distanciranju prema politici koja se vodila prema BiH“, rekla je Teršelič.

Zoran Pusić: Hrvatska je slala svoje trupe u BiH

Zoran Pusić naglasio je kako se presude Haškog suda odnose na pojedince, a ne na države, što stoji i u Statutu suda.

"Dosadašnja praksa u razlikama između prvostupanjskih i drugostupanjskih presuda Haškoga suda ostavlja gorak trag i treba pričekati žalbeni postupak da vidimo što će biti. Hrvatska je slala svoje trupe u BiH i mi smo još u to vrijeme uputili otvoreno pismo Tuđmanu putem medija, jer smo saznali da su velike trupe na području BiH", rekao je Pusić.

On je pokazao popis ljudi koji su bili u vrijeme rata, kao vojnici, u zatvoru, jer su odbili sudjelovati u ratu u BiH.

"Mi smo protiv toga govorili. Nečasnu deklaraciju o tome da Hrvatska nije sudjelovala u ratu u BiH, a koju je donio hrvatski Sabor, kritizirali smo jer se istina ne može bazirati na deklaracijama, nego na činjenicama", zaključio je Pusić.

Pročitajte više