Noć muzeja dosegla "kritičnu masu", broj posjetitelja pao za 110 tisuća

Foto: Hina

VIŠE OD 250 tisuća posjetitelja obišlo je tijekom Noći muzeja izložbe i programe organizirane u okviru te manifestacije, na više od 250 lokacija diljem Hrvatske, izvijestio je organizator, Hrvatsko muzejsko društvo.

Iako je od svojih početaka prije deset godina Noć muzeja bilježila rast posjećenosti, njezino jubilarno izdanje nije srušilo prošlogodišnji rekord - samo prošle godine imala je 360 tisuća posjetitelja, a u proteklih devet godina njih više od dva milijuna.

Hrvatsko muzejsko društvo ističe da je ta posjećenost ostvarena unatoč izrazito lošim vremenskim prilikama, u mnogim su se od 110 gradova, u kojima se u petak održala, izmjenjivali kiša i snijeg, uz siječanjske uobičajeno niske temperature.

Veliki pad u Splitu i Dubrovniku

Voditeljica Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić kaže da su loše vremenske prilike vjerojatno uzrok pada posjećenosti. Najbolji pokazatelj za to je Split u kojem je bilo četrdesetak tisuća posjetitelja manje nego prošle godine. Dubrovnik je također imao veliki pad, no unatoč lošem vremenu Zagreb samo desetak tisuća manje, rekla je Osrečki Jakelić za Hinu.

Ipak organizatori su "više nego zadovoljni" ovogodišnjim rezultatima. "Ostvarenih 250 tisuća je lijep broj, nije bilo realno očekivati da će broj posjetitelja rasti kao prvih godina, sada se stvorila kritična masa i publika koja redovito posjećuje Noć muzeja", ustvrdila je Osrečki Jakelić, no još važnijim smatra što se u Noć muzeja uključuje sve više gradova i ustanova.


Zagrebački muzeji su imali više od 116 tisuća posjeta, neki od njih ostvarili su odlične rezultate, Tehnički muzej i Muzej automobilizma Ferdinanad Budicki s više od 14 tisuća posjeta, a Muzej grada Zagreba i Muzej suvremene umjetnosti s više od devet tisuća.

U Muzeju za umjetnost i obrt, gdje su se posjetitelji okupili dvadesetak minuta prije otvaranja, bilo je više od sedam tisuća ljudi koji su, među ostalim, razgledali izložbu "Guercino: Svjetlo baroka".

Još je jedan veliki prošlogodišnji izložbeni projekt građanima bio zanimljiv - "Joan Miro: remek-djela iz Fundacije Maeght" za koji se red protezao od ulaza u Umjetnički paviljon do ceste, no ta izložba niti nije mogla okupiti veći broj posjetitelja s obzirom da je njihov broj bio ograničen na pedeset svakih pola sata zbog osjetljivosti izložaka.

"Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um"

Iznimno zanimanje kod publike pobudili su i programi institucija po prvi put uključeni u Noć muzeja, poput Akademije likovnih umjetnosti i Muzeja bl. Alojzija Stepinca koje je posjetilo dvije tisuće posjetitelja.

Split je imao više od 21 tisuću posjetitelja, Rijeka 18 tisuća, Zadar više od 13 tisuća, Osijek i Pula više od devet tisuća, a Dubrovnik i Vukovar više od pet tisuća posjeta.


Pojedine ustanove zabilježile su porast posjetitelja, primjerice Muzej Međimurja Čakovec i Muzej prehrane Podravka. Posebno se ističu Muzej Like Gospić i Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu s porastom posjetitelja od nevjerojatnih 300 posto u odnosu na prošlu godinu. Među otocima ističe se otok Krk s programima u pet mjesta te Korčula sa programima u Korčuli i Veloj Luci.

Ovogodišnja Noć muzeja održala se na temu "Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um", koja je sagledana kroz funduse baštinskih ustanova. Središnji događaj bio je u Muzeju Like Gospić i Memorijalnom centru "Nikola Tesla" te u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Uz muzeje su sudjelovale i ostale kulturne institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu te turističke zajednice, udruge građana.

Pročitajte više