Noina arka za 30. rođendan pred gašenjem: "Nema se ni za goli život, ni za životinje da prežive, nemamo za hranu ni za cijepljenje"

Foto: Noina arka

UDRUGA zaštitnika životinja Noina arka danas obilježava 30. rođendan. Proslave nažalost nema, jer je situacija u kojoj se nalaze iznimno teška.

Zlatni dani udruge su prošli, sad se suočavaju s velikim problemima, prvenstveno financijskim, kaže predsjednica Helena Fink: "Nema se ni za goli život, ni za životinje da prežive. Nemamo za hranu ni za cijepljenje. A ono što je najtragičnije, dužni smo veterinarima 220 tisuća kuna i ne znamo kako to podmiriti", rekla je Fink.

Pomoć bi trebali dobiti iz Grada, odobren im je novac za ranjene životinje, no uplata se još čeka, a novčanih obveza ima puno više te se samo gomilaju. Dodatni problem stvaraju im ljudi koji ostavljaju životinje pred njihovim vratima, misleći kako se radi o gradskom skloništu: "Je li tome razlog to što smo vrata uz vrata s gradskim skloništem, ne znam. Ali molim građane da nas ne miješaju - gradsko sklonište financira Grad, a mi smo Udruga za zaštitu životinja", rekla je Fink.

Da bi mogla tražiti dodatna sredstva, Udruga bi trebala postati sklonište za životinje s veterinarskom dozvolom, kaže Fink, a nju ne mogu dobiti jer nemaju zadovoljene uvjete za to: "Uložili smo 400 tisuća kuna. Sad bi prema veterinarskom nalogu morali još napraviti septičku jamu, odvod, grijani prostor za životinje... Pa otkud nama još 400 tisuća kuna da to napravimo i da veterinarska inspekcija da svoj žig i blagoslov da možemo funkcionirati", pita Fink.

Helena Fink je osnovala Noinu arku prije 30 godina. Selili su se na više lokacija te tijekom godina spasili i udomili tisuće životinja. Tužna je jer misli kako se Udruzi uskoro bliži kraj. Ukoliko ne plate dugove i ne namaknu novac do kraja godine, Noina arka će se ugasiti. Fink apelira i na građane da pomognu koliko mogu, svaka je kuna dobrodošla kako bi i dalje mogli pomagati životinjama kojima je to itekako potrebno.

Pročitajte više