Norijada: U Zagrebu se maturanti tukli i radili nerede, u Splitu ispaljena raketa, u Rijeci ima i ozlijeđenih

Foto: Index,  Google maps

TIJEKOM cjelodnevne proslave završetka srednje škole, popularne norijade, policija je u Zagrebu privela jedanaest maturanata, a hitna pomoć imala dvadeset intervencija, najviše zbog pijanstva i lakših ozljeda.

Alkohol je bio i najčešći razlog za privođenje maturanata, uz korištenje pirotehnike te narušavanja javnog reda i mira, doznaje se iz zagrebačke policije. Hitna je još prije podneva odvezla prvog maturanta. A policija je legitimirala drugog jer je zapalio baklju.

Nedugo nakon toga došlo je i do tučnjave nekoliko maturanata. Oštećen je i jedan tramvaj, ali nije još sasvim jasno jesu li za to odgovorni baš maturanti.

Hitna pomoć s dodatna dva tima cijeli dan dežurala je uz maturante. Intervenirali su jedanaest puta zbog pijanstva, sedam puta zbog lakših ozlijeda, dobivenih u padovima, tučnjavi i od petardi, a bio je i jedan slučaj žučnog napada.

U ZET-u zasad nemaju informacija o oštećenjima tramvaja i većim problemima vezanima uz proslavu maturanata, no službeno izvješće s terena očekuje se ujutro.

Tradicionalna 'norijada' počela je u podne na Trgu bana Jelačića gdje se formirala povorka s oko pet tisuća maturanata koja je krenula na organiziranu proslavu na jezero Bundek. Tamo im se pridružilo njih još nekoliko tisuća.

Program na Bundeku završava u 22 sata, a nakon njegova završetka pojačat će se linije javnog gradskog prijevoza.

Norijada je počela okupljanjem na Trgu bana Jelačića oko 11:30, odakle je u povorci preko Zrinjevca, Miramarskom, Vukovarskom i Bratske zajednice krenula do Bundeka. Na  Bundek je stiglo oko pet tisuća maturanata. Program na Bundeku traje do 22 sata.

U Park Bundek učenici nisu smjeli unositi alkoholna pića, staklenu ambalažu, niti ostala neprimjerena sredstva. Na Bundeku se mogu kupiti sendviči, voda, sokovi i pivo točeno u plastičnim čašama. Cijelo vrijeme programa u Parku dežuraju zdravstvene službe, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a po završetku programa, radi lakšeg i bržeg povratka sudionika svojim domovima, ZET će osigurati pojačane linije javnog gradskog prijevoza.

U Splitu priveden 19-godišnjak: Raketa iz škole zapalila automobil pred ambulantom?


Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Pred ambulantom na Lokvama u Šižgorićevoj ulici danas je malo prije podneva planuo parkirani automobil.

Požar je brzo ugašen, a policija je izvijestila kako su priveli 19-godišnjaka.

Navodno se radilo o raketi koja je ispaljena iz jedne od obližnjih srednjih škola. Maturanti slave kraj godine.

U Dubrovniku požar zbog bengalke

Posla su zbog zadnjeg dana škole u Dubrovniku imali policajci i vatrogasci. Kraj dubrovačke gimnazije oko 11 sati došlo je do požara, a prema neslužbenim informacijama Dubrovačkog dnevnika, vatra je buknula zbog bengalke. Požar je ugasila JVP Dubrovnik.

Manji incident zabilježen je i kod pomorske škole u Dubrovniku, gdje su maturanti otvarali vatrogasne aparate i palili gume na svojim automobilima.

U Zadru prolaznike zasipali brašnom

Zadarska policija za vrijeme ludijade, kako se norijada naziva u Zadru, službeno nije evidentirala niti jedan izgred, ali svejedno su morali intervenirati zbog maturanata koji su brašnom zasipali prolaznike na Rivi.

Kako javlja portal 057info.hr, zadarska Riva je nakon ludijade ostala zatrpana smećem, kao i mrljama od jaja, kečapa, brašna i alkohola, kojeg su maturanti u Zadru obilno konzumirali.

 
 
 

Potoci alkohola u Šibeniku


Maturanti u Šibeniku su, kako javlja Šibenski portal, feštali uz narodnjake i velike količine alkohola. No, usprkos neumjerenosti u ispijanju alkoholnih pića, nisu zabilježeni veći incidenti, tek je jednom, kako se doznaje iz Županijskog centra 112, morala intervenirati Hitna pomoć.

U Rijeci četiri intervencije hitne pomoći tijekom proslave maturanata

Maturanti su i danas na proslavi završetka srednje škole brašnom posipavali središte Rijeke, a posebice Korzo, no policija zasad nije zabilježila veće izgrede, a hitna pomoć intervenirala je u četiri slučaja.

Najteže je ozlijeđen stariji muškarac koji se poskliznuo na brašnu na kamenim pločama u Ulici Ante Starčevića. U padu je ozlijedio glavu i slomio kuk, doznaje se.

Maturanti su se posipavali brašnom, polijevali vodom iz vodenih pištolja, gađali se jajima te zdušno zviždali i pjevali.

Zabavu na Korzu i u Starčevićevoj ulici građani su izbjegavali prolazeći usporednim ulicama, a maturanti su za to vrijeme aktivirali na desetke signalnih baklji, petarde te "topovske udare".

Cilj većine bilo je područje Delte, oko Mrtvog kanala, gdje su uz piće nastavili zabavu, a čistačima su prepustili da središte grada vrate u prvotno stanje. Gradske fontane danas su bile bez vode i ograđene kako bi se izbjeglo skakanje u njih i moguće ozljede.

No, maturanti u Delnicama, kao i proteklih godina, brašno su darovali za humanitarne potrebe te su se prisjetili Tina Grgurića, koji je prošle godine poginuo na maturalnom putovanju. Tijelima su oblikovali njegovo ime ispred škole te pustili u zrak sedamdesetak raznobojnih balona.

Pročitajte više