Nova Uprava HAC-a napokon smijenila "nedodirljive" direktore Klarića i Krapljana



UPRAVA Hrvatskih autocesta smijenila je kontroverzne direktore Stjepana Klarića i Ivicu Mlinarevića, te zamjenika direktora Željka Krapljana. Radi se o osobama koje se kroz medije već duže vremena povezuje s korupcijskim aferama, a koji su dosad u HAC-u slovili kao "nedodirljivi".

Nedodirljivi usprkos aferama

Krapljana, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, tako je svojevremeno otvoreno prozvala HAC-ova "zviždačica" Majda Rumora, kazavši da je tražio mito kako bi joj osigurao posao u HAC-u. Rumora je svoje tvrdnje kasnije povukla, navodno nakon što se nagodila s Krapljanom.

Sličnu je stvar Indexu ispričao i Uskokov svjedok pokajnik, koji je i sam morao platiti da bi ga zaposlili u HAC-u. Krapljana su na oku držali i Uskokovi istražitelji, a Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je još 29. studenog 2010. predložilo da se protiv Krapljana pokrene istraga i ispita ga se kao osumnjičenika upravo u slučajevima sumnjivih zapošljavanja.

Klarić i Krapljan bili su i glavni akteri "afere stupići", kojom je HAC oštećen za oko pet milijuna kuna. Usprkos svim aferama koje su se povlačile po medijima, ovaj direktorski dvojac dosadašnje uprave, prema Indexovim izvorima iz HAC-a, nisu se usudile taknuti. Nagađalo se da Klarić i Krapljan imaju zaštitu iz najviše razine HDZ-ove vlasti.

Uprava je imenovala kadrove u koje ima povjerenje

Nova uprava također je smijenila Snježanu Vrkljan s mjesta direktorice Sektora za pravne i opće poslove, te Zlatka Turčića s mjesta direktora Sektora za ekonomske i financijske poslove. Smijenjeni su još i zamjenik direktora Sektora za naplatu cestarine Zdenko Bulić, te predstojnik Ureda Uprave i glasnogovornik HAC-a Mladen Čorda.

"Nakon provedene rasprave o povjerenju i stručnosti u obavljanju poslova radnika na rukovodećim radnim mjestima u pojedinim organizacijskim jedinicama, Uprava Društva je na rukovodeća radna mjesta imenovala radnike koji zadovoljavaju kriterij stručnosti i povjerenja nove Uprave", priopćeno je iz HAC-a.

Opozvanim radnicima Uprava HAC-a ponudit će ugovore sukladno ugovornim obvezama, njihovoj stručnoj spremi i potrebama poslodavca, u roku od 15 dana od opoziva.

Pročitajte više