Nova optužnica: Orešar i Truskaller optuženi za izvlačenje 24 milijuna kuna iz Jadrankamena

Foto: HRT

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je još jednu optužnicu protiv Bruna Orešara, bivšeg vlasnika bračkog Jadrankamena. Već su ga optužili za izvlačenje milijun i pol kuna iz tvrtke u Pučišćima, a sada ga zajedno s članom Uprave Erwinom Truskallerom terete za izvlačenje čak 24 milijuna kuna.

Orbis šest godina nije naplatio potraživanje pa ga onda uvalio Jadrankamenu

Optužnica navodi da je Orešarov Orbis holding koncem 2009. godine ustupio Jadrankamenu nenaplativo potraživanje od devet milijuna kuna prema tvrtki Atrium Spalatum iz Splita građevinskog poduzetnika Tomislava Bausa.

Potraživanje šest godina nije naplatio Orbis, a do danas ga nije naplatio ni Jadrankamen.

Potraživanje je nastalo temeljem ugovora iz 2003. godine o gradnji stambeno-poslovnog kompleksa Lazarice na splitskim Firulama. Baus je ovih dana zatražio predstečajnu nagodbu.

Jadrankamen platio 15 milijuna kuna bezvrijedne dionice bugarske tvrtke u blokadi

Čak 15 milijuna kuna Orešar je, pak, izvukao iz Jadrankamena na investiciji u bugarsku tvrtku MB 94, koja se već neko vrijeme nalazi u blokadi.

Orbis je Bračanima uvalio 50 posto tržišno bezvrijednog poslovnog udjela bugarske firme po cijeni od 15 milijuna kuna. Jadrankamen je predao mjenicu Erste factoringu koji je novac uplatio Orbisu. Predugovor o kupoprodaji se inače trebao raskinuti jer nije ispoštovan rok za dokapitalizaciju trgovačkog društva iz Bugarske. 

Kako bi se prikrilo neizvršavanje obaveza i nevraćanje kupoprodajne cijene zbog neprovedene dokapitalizacije, zaključeno je nekoliko ugovora, od kojih su tri bila fiktivna, navodi Državno odvjetništvo.

Pročitajte više