Nova runda pregovora oko kolektivnog ugovora u zdravstvu: Štrajk je sve bliži!

Foto: Ilustracija

NAKON što prošlog tjedna nisu uspjeli usuglasiti stavove, danas kreće nova runda pregovora zdravstvenih sindikata s ministrom zdravlja oko Kolektivnog ugovora.

Zapelo je u protokolu. Predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić smatra da se sve može riješiti do kraja ovog mjeseca, dok čelnica Samostalnog sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek optužje kolege za odugovlačenje.

"31. kolovoz je jedan razuman rok. Za to moram, naravno, dobiti i suglasnost mog Glavnog odbora, a nadam se da ću je dobiti. Nakon toga idemo u pregovore o kolektivnom ugovoru. Mi nismo danas od Vlade dobili prijedlog kolektivnog ugovora i nadam se da će to biti predmet na idućem sastanku", rekao je Babić.

"Ja sam spremnija danas bila pregovarati odmah da počnemo. Oni su se zakačili oko protokola. Što žele? Je li žele štrajk? Neka kažu da žele štrajk", poručila je Abveršek.

Zbog narušenih prava, štrajk je izgledan, prijeti predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak

"Cijelo vrijeme mi u biti činimo ustupke od jednog do drugog tijela kako bismo napravili najbolju moguću situaciju da već sutra ne krenemo u štrajk", istaknula je Prašnjak.

Sporna su ukinuta prava iz starog kolektivnog ugovora. Sestre i liječnici kažu da su im plaće do 30 posto niže. U međuvremenu većina liječnika povukla je suglasnost o prekovremenom radu. Novca u proračunu baš i nema. U svakom slučaju puno brige za ministra Rajka Ostojića koji će i danas pokušati naći zajednički jezik sa sindikatima.

Pročitajte više