Nova snimka telefonskog razgovora strojovođe vlaka smrti u Španjolskoj: "Smeo sam se i mislio da idem 80, a išao sam 190 na sat"

Foto: Guliver Image/Getty Images
Video: YouTube

NOVA snimka telefonskog razgovora strojovođe španjolskoga vlaka u kojemu je 24. srpnja u Camposantu poginulo 79 ljudi pojavila se na suđenju i u javnosti.
 


Strojovođa Francisco Jose Garzon optužen je za 79 ubojstava i niz zločina povezanih s dovođenjem putnika u opasnost i profesionalnom neodgovornošću.

List El Pais došao je u posjed snimke telefonskog poziva strojovođe koji je njime aktivirao hitni postupak u slučaju nesreće. "Sigurno je mnogo ozlijeđenih, vlak se prevrnuo, ne mogu izaći iz kabine", rekao je kolegi na kolodvoru u Madridu. Tijekom razgovora je više puta spomenuo "jadne putnike" te dodao kako se nada da nitko nije poginuo. "Smeo sam se i mislio da idem 80, a išao sam 190 na sat", rekao je. "Već sam rekao zaduženima za sigurnost da je ovaj zavoj opasan i da će se jednoga dana dogoditi nešto ovakvo", dodao je. Sudskim je vještačenjem utvrđeno da se vlak u trenutku nesreće kretao brzinom od 192 kilometra na sat.

Nisu se uključile automatske kočnice

U međuvremenu se pojavila i snimka Garzonova ispitivanja prije suđenja tijekom kojega je rekao da je nekoliko trenutaka prije nesreće s upraviteljem razgovarao o peronu na koji bi trebao ići. Sudu je kasnije rekao da nije bio svjestan gdje je vlak točno bio tijekom tog razgovora. Kada je pritisnuo električne i pneumatske kočnice, bilo je prekasno.

Istraga nesreće također je postavila pitanje zašto se na oštrom zavoju nije uključio automatski kočioni sustav.

 

Pročitajte više