Novca za Klaićevu nema! Roditelji djece oboljele od raka očajni: Treba nam pomoć Ministarstva, države ili građana

Foto: Arhiva

NOVCA za obnovu dječjeg odjela za hematoonkologiju u Klaićevoj, gdje se djeca godinama liječe od raka u katastrofalnim uvjetima, više nema. Prije šest tjedana dobivena je građevinska dozvola, no kad će se krenuti u radove nije poznato jer za to nisu osigurana sredstava.

Ministarstvo zdravlja i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj nemaju novac, a žele rekonstrukciju. Budući da su dugotrajnom papirologijom izgubili donaciju PBZ-a od 20 milijuna kuna, ne zna se kako će se nabaviti novac da bi se rekonstruirao ovaj dječji odjel.

Prije dvije godine PBZ i PBZ Card su se odazvali pozivu udruge "Ljubav na djelu" s namjerom da financijski podrže projekt rekonstrukcije i nadogradnje Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb i trebali su donirati 20 milijuna kuna.

Međutim, kako ističu u PBZ-u, s obzirom na dulji protok vremena i zbog brojnih promjena u samom projektu nije se započelo s realizacijom istog te su odlučili podržati druge projekte.

Sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Osman Kadić Indexu je odgovorio da su tek 26. studenog 2013. godine primili e-mail s odgovorom Udruzi "Ljubav na djelu" u kojem PBZ Card d.o.o. obavještava da su sredstva preusmjerena te se koriste za druge aktivnosti.

Klaićeva: Tek smo nedavno doznali da smo ostali bez donacije


"To je Klinici bila prva informacija o odustajanju potencijalnog donatora, a Klinika je iz
vlastitih sredstava financirala kompletnu izradu projektne dokumentacije", rekao je Kadić.

Da Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj novaca za rekonstrukciju tog odjela nema, potvrdio je izjavom da im je za nastavak realizacije projekta neophodna potvrda o osiguranim sredstvima (cca 16 milijuna kuna s PDV-om) kako bi se mogao provesti zakonom propisani postupak javne nabave radova.

Na upit Ministarstvu zdravlja tko će sad financirati rekonstrukciju Odjela i tko je odgovoran za to što je novac od donacije propao, dobili smo vrlo neprecizan odgovoru u kojem nema ni riječi o tome tko će dati prijeko potreban novac.

U Ministarstvu zdravlja ističu kako su oni podržali projekt uređenja i dogradnje dotičnog Odjela, ali da u operativnom dijelu projekt vodi Klinika za dječje bolesti.

"Ministarstvo zdravlja potpisalo je početkom listopada 2012. godine Pismo namjere o davanju suglasnosti Klinici za dječje bolesti za prihvat donacije s PBZ-om, a o čemu je obaviještena Udruga roditelja djece oboljele od maligne bolesti "Ljubav na djelu".

U skladu s Pismom namjere Klinika za dječje bolesti bila je obvezna financijska sredstava za navedeni projekt koristiti u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Rekonstrukcijom odjela, koja bi se financirala donacijom, željeli smo osigurati najbolje
rješenje s obzirom na građevinske mogućnosti u Klinici a vodeći računa da se oboljeloj djeci osigura najkvalitetnija moguća medicinsku skrb, budući da je Odjel za hematoonkologiju i onkologiju ujedno i Referentni centar Ministarstva zdravlja za solidne tumore dječje dobi.

Ministarstvo zdravlja bilo je uključeno u razgovore s udrugom "Ljubav na djelu", koja je također podržala rekonstrukciju Odjela, nakon čega se u Klinici za dječje bolesti krenulo s rješavanjem potrebne dokumentacije za realizaciju projekta, što je zahtijevalo vremena", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Ministarstvu trebalo čak mjesec i pol samo da prihvate ponudu za donacijom

Prema odgovoru iz Klaićeve Udruga roditelja djece oboljelih od malignih bolesti "Ljubav na djelu" uputila im je 20.08.2012. pismo namjere za donaciju za uređenje hematoonkološkog odjela.

Oni su potom 21.08.2012. izvijestili Udrugu o potrebnoj prenamjeni prostora s aproksimacijom troškova uređenja.

"Nakon više usmenih kontakata i razgovora, Ministarstvo zdravlja RH dopisom od 02.10.2012. dostavilo je Udruzi pismo namjere za davanje suglasnosti za prihvat donacije Privredne banke Zagreb za gore navedenu namjenu u ukupnom iznosu 15.640.875,00 kuna", rekao je Osman Kadić.

Ističe kako je Klinika 25.10.2012. uputila poziv na pregovaranje Zavodu za arhitekturu
Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te da ga je Upravno vijeće Klinike 20.12.2012. ovlastilo za potpis ugovora i donijelo odluku o financiranju izrade projektne dokumentacije iz vlastitih sredstava.

Ugovor o javnim uslugama potpisan je tvrdi Kadić, 31.01.2013. na iznos od 1.207.500 kuna. Uz ugovorenu cijenu Klinika je također iz vlastitih sredstava platila izradu posebnih geodetskih podloga (19.000,00 kn + PDV) te objavu javnog uvida u idejni projekt (zakonom propisan postupak za izdavanje lokacijske dozvole).

Od donacije do dogovora za izradu projekta prošlo 5 mjeseci


"Ugovoreni rok izrade projekta sa svim potrebnim suglasnostima za potvrdu glavnog projekta (građevinske dozvole) bio je 180 radnih dana. U odgovoru na upit pravobraniteljice za djecu RH od 11. ožujka 2013. dali smo podatke o sklopljenom ugovoru i rokovima izrade projektne dokumentacije s ishođenjem potvrde glavnog projekta (građevinske dozvole). S obzirom na rokove pojedinih pripremnih faza naveli smo kako je početak radova realno očekivati u zadnjem tromjesečju 2013. i završetak do kraja prve polovine 2014. godine. Rok je pomaknut s obzirom na postupke izdavanja potrebnih suglasnosti i dozvola koji su trajali dulje od očekivanog", rekao
je Kadić.

Ljiljana Vuletić, predsjednica Udruge "Ljubav je na djelu" kaže kako su roditelji oboljele djece već očajni jer im se ona liječe u katastrofalnim uvjetima te da je rekonstrukcija tog odjela prijeko potrebna.

Prije dva dana posjetili su i predsjednika Ivu Josipovića i predočili mu cijeli problem i rekli mu da su ostali bez donacije. Josipović im je tom prilikom rekao da će se osobno potruditi i probati pronaći sredstva te da će poduprijeti veliku humanitarnu akciju koju Udruga planira za iduću godinu kako bi prikupili sredstva.

"Mi smo očajni, ne znamo više kome da se obratimo. Taj odjel je predugo ostao u izrazito lošim uvjetima. Molimo sve od Ministarstva zdravlja, države i građana samo da se pronađe novac i pomogne djeci koja se bore protiv raka u prelošim uvjetima", rekla je Vuletić za Index.

Pročitajte više