Nove financijske obveze: Vlada preuzima 1,6 milijardi kuna obveza Umirovljeničkog fonda

PRIJE nego što su se na Markovu trgu okupile tisuće nezadovoljnika, premijer Zoran Milanović je sa sjednice Vlade poručio sindikatima da velike riječi i galama Hrvatsku neće izvući iz krize. Istodobno je na teret državnog proračuna danas palo dodatnih milijardu i šesto milijuna kuna. Krediti su to za povrat duga umirovljenicima koji u prosincu sjedaju na naplatu.

"Pozivam sve da zadatke koje su pred nama shvate krajnje ozbiljno i da je gotovo tek kad je gotovo, a kad bude gotovo u srpnju 2013., onda tek počinje", rekao je premijer Zoran Milanović koji je poslao i jasnu poruku sindikatima: "Vremena su teška, izlaz postoji i ne radimo ništa da bismo nekome napakostili."

"Velike riječi i galama nas neće odvesti nikamo. To naravno ne stoji na putu ičijem pravu da izađe, da protestira, da iskaže drukčije mišljenje. Zato smo i otvorili Markov trg jer želimo čuti ljude, pa i one koji će ovamo doći i reći što god žele. Otvoren je prostor. Tako vidimo demokraciju, ali demokracija je i odgovornost", izjavio je Milanović.

A odgovornost Vlade je i riješiti nadolazeće rate kredita podignutih za vraćanje duga umirovljenicima. Milijardu i šesto milijuna kuna u prosincu sjeda na naplatu, a Vlada je preuzela obveze Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i HPB-u. Iako su se prema odluci bivše Vlade sredstva za plaćanje trebala osigurati kroz prijenos 29 posto dionica Croatia osiguranja i 10 posto dionica Janafa u Fond, to se na kraju nije dogodilo. Vlada je danas odluke o cijenama energenata prepustila HERA-i, a premijer je poručio svim gradonačelnicima koji su odbili poskupljenje grijanja da tako dalje više neće moći.

"Netko je politički arbitrirao. To nisu bili socijalni kriteriji, jer da jesu, onda bi bili primjenjivani u najsiromašnijim sredinama. Netko je politički arbitrirao i čekao zadnji trenutak da onda može dići galamu", rekao je Milanović.

Pročitajte više