Novi alarmantni podaci iz Kine, na burzama najgori tjedan od početka godine

Foto: Hina

SVJETSKA tržišta dionica su na putu da zabilježe najgori tjedan i najveći ovogodišnji pad nakon novih alarmantnih podataka iz Kine koji izazivaju bojazan investitora, piše Reuters

Prema današnjim informacijama, kineski divovski proizvođački sektor usporava najvećom brzinom od dubina financijske krize u 2009. godini učvršćujući višemjesečnu zabrinutost oko gospodarstva druge svjetske ekonomije.    

Na udaru su tržišta u razvoju i cijena nafte koja bi prema aktualnim kretanjima mogle zabilježiti najduži kontinuirani pad od 1986. godine. 

I europske burze su dan započele duboko u crvenom, ali postupno vratile dio vrijednosti zahvaljujući podacima koji sugeriraju oporavak uslužnog i proizvođačkog sektora u EU.

"Savršena oluja" za tržišta u razvoju

Prema Caixin/Markit indeksu proizvodnje, aktivnost u kineskim tvornicama u kolovozu opada najbržim tempom u šest i pol godina, urušava se izvoz i domaća potražnja.

Pad koji dolazi nakon lošijih od očekivanih podataka za srpanj uparen s devalvacijom juana i brutalnim padom cijena dionica dodatno pospješuje strahove investitora.


Šangajska burza je u petak pala za 4 posto, a kumulativni gubitak u ovom tjednu iznosi 11 posto.

Indeks koji prati tržišta u razvoju (MSCI) i temelji se na podacima o 45 zemalja također bilježi pad od 3.2 posto i na putu je prema zasad najporaznijem tjednu u godini.   

"Savršena oluja koja je omotala tržišta zemalja u razvoju se nastavlja," napisao je analitičar Barclaysa u bilješci koju prenosi Reuters.

Pročitajte više