Novi apostolski nuncij pretjerao oko MPO-a?: "Ni Papin izaslanik nema pravo pritiskati držane institucije"

U SJENI današnjeg glasovanja ostao je apel novog apostolskog nuncija hrvatskom Saboru da ne žuri s novim Zakonom o medicinski pomognutoj oplodnji. Ništa čudno za izaslanika katoličke Crkve za koju život počinje začećem. No, iz diplomatske perspektive, jedna od prvih poruka Alessandra D'Errica političkim vlastima, mnoge je neugodno iznenadila.

Uoči skore predaje vjerodajnica predsjedniku Josipoviću, papin izaslanik nadbiskup D'Errico za posjeta Đakovu ocijenio je da mandat počinje u pomalo delikatnom trenutku u odnosima između crkvenih i svjetovnih vlasti. Pojasnio je kako očekuje da se do njegovog susreta s najvišim državnim vrhom, te mogućnosti pronalaska kakvog konkretnog rješenja, pričeka s odlukom o medicinski pomognutoj oplodnji.

Nuncij se od ovih izjava moga suzdržati


Bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Ivica Maštruko ističe da se slične poruke u pravilu šalju diskretnijim, diplomatskim kanalima pa nuncijev apel smatra nepotrebnim.

"Dio o državnim dužnostima je neuobičajen i mislim da se nuncij, blago rečeno, od jedne takve intervencije  mogao suzdržati", smatra Maštruko.

Ipak, Maštruko u tome ne vidi ništa više osim potvrde jasnog stava hrvatskih biskupa protiv umjetne oplodnje. Smije li se, pak, veleposlanik Svete stolice umiješati u unutarnje pitanje države? Pitali smo glasnogovornika HBK Zvonimira Ancića. "S naše strane nema komentara", kratak je bio Ancić.

I Papin izaslanik treba poštovati suverenitet i ustavni poredak zemlje domaćina

Saborski zastupnik i umirovljeni svećenik Ivan Grubišić podsjeća - Hrvatska je sekularna država. A veleposlanici općenito, pa tako i Papin izaslanik, trebaju poštivati suverenitet zemlje domaćina i ustavni poredak.

"I veleposlanici se s time moraju složiti, ako ne, mogu imati različita mišljenja, ali to onda kažu otvoreno.Činiti pritisak na institucije države, mislim da nikome tko poštuje suverenitet nije dozvoljeno, pa niti ako se radi o apostolskom nunciju", kaže Grubišić.

Parlament i služi za to da se u njemu sudaraju različiti svjetonazori


Nuncijeva poruka stigla je i do Sabora, točnije šefa vanjskopolitičkog Odbora Milorada Pupovca koji podsjeća da je parlament mjesto gdje se u demokratskom ozračju i bez pritisaka raspravljaju različiti svjetonazori.

"Mi mislimo da je ta rasprava i taj parlamentarni način donošenja odluka bio demokratski i dovoljan i da mu ne treba neka viša volja u ovim stvarima", ističe Pupovac, koji se slaže s Maštrukom da bi Zrinjevac, cijeneći nuncijevo mišljenje, trebao mudro odšutjeti prvu konkretnu poruku Papinog ambasadora.

Pročitajte više