Novi nadbiskup Chicaga ima hrvatsko korijenje, a 2012. godine posjetio je Hrvatsku

Foto: FAH

NOVI nadbiskup Chicaga, svećenik hrvatskih korijena Blase Cupich, ustoličen je u utorak, a riječ je o prvom važnijem imenovanju pape Franje u hijerarhiji američke Katoličke crkve, prenose agencije.

Cupich je ustoličen na misi u katedrali Svetog Imena kojoj je nazočio papinski nuncij Carlo Maria Vigano. Cupicha, dosadašnjeg biskupa u Spokaneu, u Washingtonu, smatra se pripadnikom umjerene struje u Crkvi, a na položaju čikaškog nadbiskupa naslijedio je 77-godišnjeg konzervativnijeg kardinala Francisa Georgea, koji boluje od raka i odlazi u mirovinu.

Čikaški nadbiskupi tradicionalno postaju kardinali

Chicago je s više od 2,2 milijuna katolika treća najveća dijeceza u SAD i njegov nadbiskup ima važnu ulogu u hijerarhiji američke Katoličke crkve i odnosima s američkim političkim establishmentom, prenosi Reuters.

Čikaški nadbiskupi po tradiciji postaju kardinali, što znači da će Cupich moći biti dio konklava za izbor Franjinog nasljednika na položaju Pape.

Dio umjerene struje

Ugledna američka katolička mrežna stranica Crux za Cupicha kaže da ga se "općenito smatra umjerenim svećenikom među katoličkim biskupima i da često izbjegava kulturne sukobe u korist dijaloga i angažmana", što je u skladu s pozivom pape Franje na suosjećanje umjesto osude ili sukoba u pitanjima poput pobačaja ili istospolnih parova.

U tzv. "kulturnim ratovima" unutar američke Katoličke crkve o tim vrućim temama Cupich je uvijek branio crkvena učenja, ali zagovarajući umjerenost i dijalog.

2012. godine posjetio Hrvatsku

Blase Joseph Cupich rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebrasci u obitelji koja je imala ukupno devetero djece. Studirao je na američkom Sveučilištu sv. Tome, gdje je 1971. stekao status prvostupnika filozofije, da bi se potom uputio u Rim, gdje je 1974. najprije diplomirao teologiju na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu, a godinu poslije i magistrirao na Papinskom sveučilištu Gregoriani.

Od 2010. je bio biskup Spokanea, a predsjeda i povjerenstvom za zaštitu djece i mladih pri Američkoj biskupskoj konferenciji.

U listopadu 2012. obišao je biskupska sjedišta u BiH, a prije toga je posjetio i Hrvatsku, pri čemu se podsjetio svojih hrvatskih korijena, jer mu je djed iz okolice Slavonskog Broda, a baka iz okolice Varaždina, koji su otamo otišli u SAD, gdje su se upoznali i zasnovali obitelj.

Pročitajte više