Novi problemi u japanskoj nuklearki: Raste razina radijacije u Fukushimi

Foto: Guliver image/Getty images

RAZINA radijacije u blizini spremnika s toksičnom vodom u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi opet je porasla, priopćili su iz TEPCO-a.

TEPCO, koji se već mjesecima bori s curenjem radioaktivne vode iz spremnika u ocean, u priopćenju ističe kako je u blizini spremnika izmjerena razina radijacije od 2200 milisiverta, što je čak 400 milisiverta više nego što je izmjereno ove subote. Ovolika razina radijacije dovoljno je visoka da čovjeka bez adekvatne zaštite ubije u svega nekoliko sati. Ipak, iz TEPCO-a smiruju situaciju te tvrde da se od ovakve vrste radijacije može lako zaštititi, prenosi CNN.

Podsjetimo, japanska vlada najavila je da će na projekt sprečavanja curenja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima potrošiti 470 milijuna dolara. U projektu će zajedno sudjelovati japanska vlada na čelu s premijerom Shinzo Abeom te TEPCO, vlasnik nuklearke Fukushima.

Otkako je Fukushimu prije dvije godine pogodio snažan potres, a nakon njega i tsunami, lokalne vlasti i TEPCO gotovo se svakodnevno suočavaju s novim problemima u nuklearki. Akumulirane su goleme količine radioaktivne vode koju je postalo nemoguće skladištiti. Nedavno je, zbog curenja 300 tona radioaktivne vode u more, u Fukushimi proglašen 3. stupanj stanja opasnosti.
 

Pročitajte više