Novi špijunska afera: NSA prati stotine njemačkih dužnosnika umjesto Merkel

Foto: Guliver Images/Getty Images

NJEMAČKI mediji tvrde da je SAD prestao špijunirati kancelarku Angelu Merkel, ali da umjesto nje prisluškuju 320 dužnosnika, prenosi Al Jazeera.

Njemački dnevnik Bild am Sonntag tvrdi da, nakon što je američki predsjednik Barack Obama obećamo Angeli Merkel da ju više neće prisluškivati, Agencija za nacionalnu sigurnost sada prisluškuje dužnosnike iz njezine Vlade.

Vijest o špijuniranju NSA-e zahladila je odnose Berlina i Washingtona, a posljednja informacija, ukoliko se pokaže točnom, mogla bi dodatno zakomplicirati odnose dviju država.

"Budući da ne možemo direktno nadzirati komunikacije kancelarke, naređeno nam je da ne propuštamo nijednu informaciju", rekao je jedan od dužnosnika NSA-e u Njemačkoj.

Prema pisanju njemačkog lista, NSA ima 297 zaposlenih u Njemačkoj te prati 320 dužnosnika od ključne važnosti, od kojih je većina u vrhu politike i poslovnog svijeta u toj zemlji.

Poseban naglasak stavljen je na ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea jer je on blizak suradnik Merkel koja od njega traži savjete o brojnim pitanjima. Kancelarka bi ga navodno mogla predložiti za kandidata za funkciju generalnog tajnika NATO-a.
 

Pročitajte više