Novi udar na standard: Zbog novog poreza poskupljuju školski udžbenici!

Foto: Nikola Vilić (Cropix)
 
ZA IDUĆU školsku godinu roditelji školaraca morat će izdvojiti više novca za kupnju školskih knjiga. Naime, uvođenje poreza od pet posto na knjige uvjetovat će izdavačima da podignu cijene...
Već je u prošloj godini u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta zaprimljen zahtjev za poskupljenjem, potvrdio nam je ministar Željko Jovanović, ali on nije prihvaćen.
 
Ne zna se za koliko poskupljuju knjige
 
"Sada kada je riječ o povećanju PDV-a naravno da moramo voditi računa i da izdavači ne mogu u nedogled držati cijene na istoj razini ako su njihovi troškovi povećani. Hoće li knjige poskupjeti i koliko, ne mogu reći, samo kažem, ako je došlo do povećanja troškova izdavača da će izdavači na neki način morati voditi računa o tim troškovima", istaknuo je Jovanović.
 
Hoće li Ministarstvo na neki način doskočiti ovom poskupljenju, ministar nije želio odgovoriti. Samo je dodao kako će Ministarstvo omogućiti normalno školovanje svima kojima je to potrebno.
 
"Ako kažem da smo kroz međumjesni prijevoz, kroz osiguranje da se nakon trogodišnje škole moe besplatno upisati četvrti razred i polagati državna matura i kroz osiguranje subvencija za školarine, u ovom mandatu osigurali dvije milijarde kuna za obrazovanje, to pokazuje da je ova Vlada socijalno osjetljiva i da brine o obrazovanju", kaže Jovanović.
 
Za sufinanciranje prijevoza 250 milijuna kuna 
 
Jovanović dodaje i kako je Vlada donijela odluku vrijednu 250 milijuna kuna, kojom se nastavlja sufinanciranje međumjesnog prijevoza učenika. Time se ispunjava obećanje o jednakim mogućnostima za sve učenike.
 
"41 posto učenika putuje u srednjoškolskom međumjesnom prijevozu, a najveći broj putnika je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to je negdje otprilike 8400 učenika. Naravno, ostaje na županijama da zajedno s prijevoznicima poštuju predloženi model i spriječe da prijevoznici bildaju svoje cijene jer neki opet ovdje vide zaradu i dodatni profit, što naravno nije dobro", kaže ministar.
 
Ipak, neki prijevoznici tvrde kako već dva mjeseca nisu dobili isplate za prijevoz učenika.
 
"Ti prijevoznici ne govore istinu zato što su troškovi za rujan, listopad i studeni kompletno isplaćeni, a za prosinac traju obračuni i bit će isplaćeni narednih dana. Dakle, ne postoji niti dan duga od strane Ministarstva. Istina, znalo se dogoditi u nekim sredinama da su županije kasnile s prenošenjem novca na prijevoznike jer su te novce zadržale. Da bi to spriječili, u novoj odluci smo osigurali da iznimno, gdje god postoji takvo saznanje, Ministarstvo direktno uplati novac prijevoznicima", pojasnio je Jovanović.
 
Novo polugodište započinje za tri dana, a Vlada svoju odluku još treba dostaviti županijama, nakon čega one kreću u odabir prijevoznika.
 
To znači da će učenici, kao i na početku školske godine, nekoliko tjedana morati sami financirati svoj prijevoz. Na novinarski upit je li Vlada ovu odluku mogla donijeti i nešto ranije kako bi se ovi problemi izbjegli, Jovanović odgovara: "Odluka je donesena točno na vrijeme." 

Pročitajte više