Novi ugovori o radu za 2 000 radnika Brodosplita, sindikati nezadovoljni suradnjom

Foto: Index

DANAS je 2000 radnika Brodosplita dobilo na uvid novi ugovor o radu, dok će njih više od tisuću uz dogovorene otpremnine zauvijek otići iz škvera. Sindikat metalaca upozorava kako sindikalisti nisu bili upoznati s popisima radnika koji ostaju, a koji odlaze.

"Uvjeravaju nas da to nije zakonito. Mi smo se pokušali dogovoriti, da nam na našu odgovornost daju popise pa ćemo mi vlastitom odgovornošću i zakonitošću odgovarati za to da nam daju spisak. Spisak ćemo dobiti do sredine ovog tjedna i vidjet ćemo o kojim se ljudima radi. Ali uglavnom, inzistirat ćemo na onome na čemu smo i dosad. 1500 na neodređeno vrijeme, a 500 na određeno vrijeme", rekao je predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

Radnici imaju osam dana vremena da potpišu nove ugovore, a sindikalisti savjetuju da prije potpisivanja dobro pročitaju ugovorne uvjete.

"Naša je preporuka da se radnici, kada dobiju ugovor o radu na potpisivanje, jave u sindikat. Imaju osam dana da to naprave. U tih osam dana ćemo mi provjeriti jesu li ti ugovori u redu i zakoniti i onda ćemo im dati preporuku potpisati ili ne", kazao je Dragičević.

"Dajemo im trojku, a trebala bi biti petica"

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu Joško Franić otkriva kako je vrlo malo radnika dobilo na potpis ugovore na neodređeno vrijeme.

"Najveći dio radnika je dobio ponudu na ugovor na određeno, na mjesec, dva ili pet, a navodno bi se od 1. veljače potpisivali konačni ugovori. Kako će to biti, ne znam, očito je da novi vlasnik zna, ali moramo i mi znati", naglasio je Franić.

S obzirom na ovakav odnos Uprave splitskog Škvera prema sindikatima, koji su trebali aktivno sudjelovati u procesu restrukturiranja sindikalisti, svoj odnos s novom Upravom ocjenjuju lošim.

"Recimo ovako da bih sada dao ocjenu trojku, a mislim da za ovaj proces restrukturiranja treba biti petica", poručio je predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević.

Pročitajte više